Cristian Bușoi: Nu văd posibile contracte cost-volum mai devreme de câteva luni

Europarlamentarul Cristian Bușoi spune că nu vede posibile contracte cost – volum mai devreme de câteva luni, ceea ce, în opinia sa, este foarte târziu pentru unii pacienți.

„Aș spune, în cel mai bun caz, cu o bună mobilizare, pot să estimez că ar fi posibile către începutul verii, ceea ce e foarte târziu pentru unii pacienți care așteaptă câteva molecule din zona contractelor cost — volum. Cred însă că și aceste termene doar printr-o acțiune foarte hotărâtă pot fi atinse, pentru că altfel, ca și cu actualizarea listei, putem vorbi despre același subiect luni sau poate ani în șir fără să se întâmple nimic”, a afirmat, vineri, fostul președinte al CNAS, la simpozionul Bucharest Forum Healthcare, organizat de Institutul Aspen România.

El susține că în privința terapiilor noi „partea neplăcută este cea legată de costuri, dar care printr-o negociere pot ajunge la nivele suportabile”. „Eu susțin dreptul pacienților de a avea acces la terapiile cele mai noi. (…) Partea neplăcută este cea legată de costuri, dar care, printr-o negociere, pot ajunge la nivele suportabile. România are o problemă mare cu hepatita C, are un număr foarte mare de pacienți, are și un număr foarte mare de purtători, sigur că există câteva mii de pacienți în stadii avansate care se află în ultimul moment înainte de a face complicații fatale — ciroză, cancer hepatic (…) — de aceea ar fi nevoie cât mai curând să se întâmple acest lucru. Sper să fie luna mai, nu sunt toate condițiile întrunite ca acest lucru să se întâmple. Să vedem cât de mult se pot mobiliza MS și CNAS”, a spus Bușoi, întrebat care este opinia sa în privința promisiunilor că începând cu luna mai pacienții cu hepatită C vor beneficia de tratament cu interferon free.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că în cazul în care negocierile dintre CNAS și producătorii de medicamente vor decurge bine, pacienții diagnosticați cu hepatita C vor putea beneficia de tratament fără interferon în jurul datei de 1 mai.

Specialiști din domeniul sănătății, experți europeni și naționali în problematica reglementărilor, cercetători și decidenți din sectoarele tehnologiilor medicale și produselor farmaceutice s-au reunit vineri pentru a patra oară la București în cadrul simpozionului Bucharest Forum Healthcare, organizat de Institutul Aspen România.