Președinția, Guvernul și Parlamentul, printre instituțiile publice care se alătură sâmbătă mișcării „Earth Hour”

Președinția, Guvernul și Parlamentul se numără printre instituțiile publice care se alătură mișcării „Ora Pământului (Earth Hour)”, sâmbătă, când timp de 60 de minute, începând cu ora 20,30, va fi întrerupt iluminatul în sediile susținătorilor acestei manifestări ecologice.

Astfel, la Palatul Cotroceni, Palatul Victoria și Palatul Parlamentului, între orele 20,30 și 21,30 nu va fi folosit curentul electric. Și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susține și în acest an campania „Ora Pământului”, toate structurile neoperative urmând să întrerupă iluminatul sâmbătă, în intervalul menționat. De asemenea, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și toate instituțiile de mediu din țară s-au alăturat acestei mișcări.

Primăria Municipiului București va marca acest eveniment prin stingerea luminilor în următoarele spații: Sediul Primăriei Municipiului București — Splaiul Independenței, nr. 291-293, Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” — Mogoșoaia, Ghișeul Unic (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 42), Administrația Cimitirelor (ACCU), Administrația Fondului Imobiliar.

„Ora Pământului” va fi marcată în România și prin evenimente inedite, precum flashmob-uri, lansări de lampioane, crosuri nocturne. Bucureștenilor pasionați de mersul cu bicicleta și mișcare în aer liber li se dă întâlnire la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, sâmbătă, la ora 19,30, pentru o serie de evenimente ce include aprinderea „florilor de lumină”—lumânări gigantice manufacturate — și un spectacol cu tobe și lumină, se arată pe ora-pamantului.ro, site dedicat campaniei.

Bicicliștii urbani pot face un traseu între Parcul Izvor și Herăstrău, cu ocazia Orei Pământului.

Potrivit aceluiași site, peste 40 de orașe din România vor marca Ora Pământului cu diferite evenimente publice care variază de la concerte acustice la crosuri nocturne sau lansări de lampioane.

Bistrițenii sunt invitați, sâmbătă, la un cros nocturn, menit să marcheze „Ora Pământului”, iar iluminatul public va fi întrerupt timp de o oră. În Vaslui, programul dedicat campaniei „Ora Pământului” include un cros și lansare de lampioane în incinta Teatrului de Vară.

Și în Cetatea Sighișoara vor avea loc sâmbătă mai multe manifestări create pentru a marca Ora Pământului. În prima parte a zilei vor fi organizate acțiuni de ecologizare în cartierele Sighișoarei, în apropierea unităților de învățământ. Între orele 20,30 și 21,30, cei care doresc să participe la eveniment sunt așteptați în fața Turnului cu Ceas cu lumânări-pastilă în borcane de sticlă. Seria de evenimente include și un concert susținut de Fanfara Municipiului Sighișoara și parada ținutelor realizate din materiale reciclabile, se mai arată pe ora-pamantului.ro.

La Cluj Napoca voluntarii Asociației Studenților pentru Natură și European Youth Capital vor răspândi mesajul „Earth Hour”, prin aprinderea lumânărilor ce vor fi vizibile în timp real pe portalul Transylvania Cam. Începând cu ora 18,00, se va proiecta un film tematic la Cinematograful Mărăști, cu intrarea gratuită: „The 11th Hour”.

În acest an „Ora Pământului” va fi marcată în peste 7.000 de orașe din mai mult de 162 de țări, au anunțat organizatorii.

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu „Ora Pământului”. Acesta are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.