Ucraina: Tiruri cu lansatoare de rachete Grad în estul separatist, în pofida armistițiului

Autoritățile ucrainene i-au acuzat sâmbătă pe separatiștii proruși că au lansat tiruri multiple de rachete asupra pozițiilor lor din estul rebel, acuzație destul de rară după instaurarea unui nou armistițiu la mijlocul lui februarie, informează AFP.

„Rebelii au tras circa 40 de rachete împotriva unui post de control ucrainean și aproximativ 20 asupra unei zone locuite din satul Novotoșkovskoe”, la 45 de kilometri vest de Lugansk, una dintre capitalele rebelilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Armatei ucraineni, Andrii Lâsenko, în timpul unui briefing de presă. „Niciun soldat nu a fost ucis în ultimele 24 de ore, însă trei au fost răniți”, a adăugat acesta.

Andrii Lâsenko a subliniat că situația „rămâne tensionată” pe toată linia frontului, la peste o lună de la intrarea în vigoare a armistițiului încheiat în cadrul acordurilor de pace la Minsk, semnate cu medierea președintelui francez Francois Hollande și a cancelarului german Angela Merkel, în prezența președintelui rus Vladimir Putin.

Forțele ucrainene și rebelii au dat asigurări că și-au retras armamentul greu de la linia frontului, acțiune convenită în cadrul acordurilor de la Minsk.

În pofida intrării în vigoare a unui nou armistițiu, la 15 februarie, ciocniri zilnice au în continuare loc în estul Ucrainei, unde conflictul a făcut, în 11 luni de zile, peste 6.000 de morți.

La rândul său, șeful misiunii observatorilor OSCE în estul Ucrainei, Ertugrul Apakan, a îndemnat cele două părți, într-un comunicat publicat în noaptea de vineri spre sămbătă, să pună capăt luptelor din jurul Șirokino, unde un civil a fost ucis cu o zi înainte. Acest sat, situat la 10 km de portul strategic Mariupol, ultimul mare oraș din estul rebel aflat sub controlul Kievului, este unul dintre principalele puncte fierbinți ale conflictului.

Apakan și-a exprimat regretul că o „încetare locală a focului”, negociată de observatorii OSCE pentru acest sat, „nu a durat decât două zile”.