Accident Airbus A320: Operațiunile de căutare în Alpii francezi au fost reluate

Anchetatorii și echipele de salvare franceze au început duminică dimineață o nouă zi a operațiunilor de căutare la locul prăbușirii, marți, a avionului Airbus A320 ce efectua un zbor Barcelona – Dusseldorf, tragedie soldată cu 150 de morți, relatează AFP.

La operațiuni participă mai multe elicoptere care zboară de la aerodromul din localitatea Seyne-les-Alpes.

Obiectivul anchetatorilor este în primul rând găsirea celei de-a doua ‘cutii negre’ (numită pe scurt FDR — Flight Data Recorder), care înregistrează parametrii de zbor, și identificarea cât mai rapidă a corpurilor evacuate de la locul tragediei.

Potrivit locotenent-colonelului Xavier Vialenc, ”nu există niciun motiv pentru ca a doua cutie neagră să nu fie găsită”.

În urmă cu trei zile, procurorul de caz Brice Robin a declarat că Andreas Lubitz, copilotul care se afla singur în cockpitul avionului aparținând companiei Germanwings, se pare că a prăbușit intenționat aparatul de zbor.

Informația a rezultat în urma ascultării înregistrărilor de pe prima cutie neagră, cea care stochează discuțiile din cabina de pilotaj. Potrivit lui Brice Robin, în primele 20 de minute ale înregistrării se aude ”un schimb de replici amicale și chiar amuzante” între pilot și copilot. Ulterior, comandantul îi cere copilotului să preia comanda aparatului și se aude zgomotul unui scaun care este dat înapoi.

După ieșirea din cockpit a comandantului de zbor, ”copilotul a rămas singur la comenzi” și, în mod ”deliberat”, ”a manipulat butoanele care acționează coborârea aparatului”, a declarat procurorul Brice Robin în cadrul unei conferințe de presă.

”Copilotul a refuzat să deschidă ușa pentru a-i permite comandantului să revină în cockpit’, chiar dacă acesta bătea în ușă ‘violent”, a spus el.