Breaking News

Iohannis: Cea mai mare nemulțumire a mea rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că cea mai mare nemulțumire a sa, la 100 de zile de la preluarea mandatului, rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției și faptul că procedurile mai transparente și mai simple care privesc încuviințarea cererilor nu au fost onorate.

„Cea mai mare nemulțumire a mea în această perioadă și, trebuie să recunoaștem, cea mai mare restanță rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției. Dar și faptul că promisiunea de a face mai transparente și mai simple procedurile care privesc încuviințarea cererilor justiției nu a fost onorată încă de partide”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că fiecare episod în care justiția este blocată în Parlament înseamnă un pas înapoi în recâștigarea încrederii publice și o sursă de pierdere a legitimității, menționând că efectele depășesc momentul unui vot.

Iohannis a mai arătat că, în politică, „dacă ai greșit grav, demisionezi”.

„Despre politicienii suspectați de corupție și fuga de justiție, vreau să subliniez că există o probă pe care dacă nu o treci, nimic și nimeni nu te poate ajuta. Această probă se referă la integritatea personală. Ea nu se poate mima, oricâte încercări ai face. În politică, dacă ai greșit grav, demisionezi. Acesta este un alt mod de a face politică”, a spus Iohannis.

Potrivit președintelui Iohannis, faptul că partidele și Parlamentul încă nu au făcut ceea ce au promis este o încă nerealizare a primelor 100 de zile ale mandatului său.

Șeful statului a precizat că înțelege și împărtășește supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulți dintre cei aleși să-i reprezinte în Parlament au uitat în slujba cui sunt și le sfidează așteptările.

„Înțeleg și dorința unora de acțiuni rapide și radicale pe termen scurt. În democrație, însă, nu poți rezolva un abuz prin alt abuz, nu poți opri un conflict printr-unul și mai mare și nu poți schimba comportamente cu forța. S-au mai încercat aceste lucruri în România ultimilor ani, de către toate părțile. Știm cu toții ce-a ieșit, un război al tuturor împotriva tuturor. Cine nu învață din lecțiile istoriei e condamnat să repete trecutul și nu poate construi un alt viitor. Eu nu am de gând să-l repet. Schimbarea clasei politice și a mentalităților este un proces de durată. Dar este un proces care acum câteva luni părea imposibil, în timp ce astăzi e deja început. Rezistența la schimbare este primul semn că aceasta se întâmplă. Dacă rămâi consecvent unor principii, chiar și atunci când circumstanțele te împing a le încălca, în cele din urmă vor prevala principiile”, a completat Iohannis.