Liderul grupului europarlamentar PPE: Europa trebuie să-și valorifice mai bine șansele în lumea digitală
Europa trebuie să-și valorifice mai bine șansele în lumea digitală, astfel încât continentul nostru să poată face față mai bine concurenței globale, respectându-se în același timp drepturile cetățenilor UE, în particular protecția datelor personale, a declarat marți, pentru AGERPRES, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, în contextul marcării pe 30 martie a Zilei europene a protecției datelor.
”Ați încercat vreodată să cumpărați pe internet un bilet de avion pentru o călătorie de la Viena la Varșovia printr-o agenție de turism spaniolă, cu un card de credit din Germania? Nu? Probabil acest lucru nu ar funcționa întrucât veți primi un mesaj de eroare atunci când este vorba de tranzacția de plată. Ați putea crede că acest lucru nu contează, pentru că nu e cazul dumneavoastră. Ei bine, în timp ce vă aflați în vacanță într-un alt stat membru al Uniunii Europene, încercați să ascultați muzica cumpărată în țara dumneavoastră și stocată în iPad sau un alt gadget. Acest lucru va fi posibil doar cu mari dificultăți și costuri adiționale ridicate. Chiar dacă contractul dumneavoastră de achiziționare de muzică vă permite să o ascultați în străinătate, încă există tarife de roaming ridicate atunci când luați cu dumneavoastră telefonul mobil într-o altă țară”, a explicat Weber.
El a menționat că PPE susține eliminarea tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene cât mai rapid posibil.
”Întrebarea nu este cum să ne protejăm de globalizare, ci cum să o modelăm și să beneficiem de ea. Cheia la această problemă este o piață internă comună cu reguli comune. Aceasta se aplică în mod particular la protecția datelor personale. Numai reguli unificate pentru toate cele 28 de state membre vor preveni standardele minime americane. Grupul europarlamentar PPE, din care fac parte și eurodeputații PNL, UDMR și PMP, vrem să oprim giganții digitali de pe internet să abuzeze de pozițiile lor dominante”, a continuat Manfred Weber.
În opinia sa, accesul dificil sau lent la internet nu trebuie să devină un obstacol pentru economie și societate.
În același timp, este nevoie de armonizarea legii copyright-ului în interiorul UE pentru a proteja creativitatea și proprietatea intelectuală. ”Nu avem mult timp pentru a face acest lucru. Dacă nu reușim să facem asta, companiile din Silicon Valley, mințile creatoare din India și inginerii de software din China pur și simplu ne vor lăsa în urmă”, a mai afirmat liderul grupului europarlamentar al PPE.
Parlamentul European are în vedere revizuirea legislației europene privind protecția datelor, care datează din 1995, pentru prevenirea folosirii neadecvate a datelor de către companiile private sau autoritățile publice. Reforma legislației în acest domeniu, lansată de Comisia Europeană, prevede reguli comune pentru toate statele membre și include ”dreptul de a fi uitat” (oamenii vor putea sa își șteargă datele personale) și amenzi pentru pierderea sau divulgarea datelor clienților.
În prezent, PE lucrează asupra unei propuneri de regulament privind protecția persoanelor fizice — prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (raportor Jan-Philipp Albrecht) și asupra unei directive privind protejarea datelor procesate în scop juridic (raportor Dimitrios Droutsas).