Cultura

MUZEELE LUMII: Muzeul Tutunului și Sării din Tokyo

Muzeul Tutunului și Sării din Tokyo, Japonia, este dedicat istoriei și culturii tutunului și sării, două produse pe care japonezii le-au asociat dintotdeauna, bunuri absorbite în stilul de viață al oamenilor din întreaga lume și care servesc un rol însemnat în industrie.

Fondat la 3 noiembrie 1978, în cartierul Shibuya din Tokyo, de compania japoneză Japan Tobacco and Salt Public Corporation (în prezent Japan Tobacco Inc.) muzeul colectează resurse, desfășoară activități de cercetare și abordează o gamă largă de teme de istorie și cultură referitoare la tutun și sare, potrivit www.jti.co.jp.

Muzeul Tutunului și Sării deține în colecțiile sale peste 30.000 de piese dintre care numai o parte sunt prezentate publicului pe cele patru niveluri ale clădirii muzeului. Primele două niveluri sunt dedicate tutunului, istoriei acestuia în Japonia și în lume, așa cum relevăwww.tuktuk.ro. Încă de la introducerea sa în Japonia, tutunul a fost subiectul legislației prohibitive. Totuși, cultivarea și utilizarea lui au continuat să se răspândească. În anul 1904, prelucrarea și vânzarea tutunului au fost puse sub control guvernamental ca un monopol național, rămas în vigoare până în 1985. În prezent, tutunul și produsele din tutun continuă să joace un rol semnificativ în societatea japoneză, în agricultură, economie, medicină, știință și alte domenii precum biotehnologia.

Pungă de tutun din piele importată din India
Foto: (c) www.jti.co.jp

Al treilea nivel al muzeului este rezervat sării, un produs pe care japonezii îl obțin prin extragerea din apa oceanului și îl produc printr-o tehnologie specială, prezentată aici, potrivit sursei amintite. Împreună cu aerul și apa, sarea face parte din triada vitală de substanțe esențiale pentru menținerea vieții. Aceasta se găsește sub mai multe forme, fiecare dintre ele solicitând diferite tehnici de producție. În multe părți ale lumii, sarea se găsește în subteran, iar, în zonele calde sau tropicale, este de multe ori extrasă din apa de mare. Japonia nu deține depozite de rocă de sare, iar datorită mediului climatologic a fost determinată să dezvolte propria tehnologie prezentată în muzeu.

Tavă de tutun realizată din tărtăcuță
Foto: (c) www.jti.co.jp

Ultimul nivel al muzeului, cel de-al patrulea, prezintă o spectaculoasă expoziție de miniaturi de unde vizitatorii pot afla lucruri extrem de interesante, precum faptul că japonezele, în secolul al XIX-lea, fumau extrem de mult pentru că nicotina le înnegrea dinții și erau considerate cu atât mai frumoase cu cât aveau dinții mai negri.


Foto: (c) www.jti.co.jp

Aflat într-un amplu proces de renovare și extindere, începând cu 1 septembrie 2013, Muzeul Tutunului și Sării urmează a fi redeschis, așa cum anunță www.jti.co.jp, în Yokokawa, Sumida,Tokyo, la 25 aprilie 2015.

Related Articles

Back to top button