Un tratament pe bază de ceapă, usturoi și săruri biliare de bovine poate distruge superbacteria MRSA

Un tratament vechi de peste 1.000 de ani pentru infecții oculare ar putea deține cheia pentru distrugerea superbacteriilor rezistente la antibiotice, bazându-se pe un amestec de ceapă, usturoi și o parte a stomacului de vacă, au anunțat experții britanici citați de BBC.

Oamenii de știință au recreat un remediu anglo-saxon datând din secolul al IX-lea folosind cele trei ingrediente menționate și au fost uimiți să descopere că acesta a distrus aproape complet superbacteria MRSA (methicillin-resistant staphylococcus aureus), caracterizată prin rezistența sa la agenți antibiotici. Concluziile lor vor fi prezentate la Conferința anuală a Societății pentru Microbiologie generală, de la Birmingham.

Remediul a fost găsit în ‘Bald’s Leechbook’ (cunoscut și sub numele de ‘Medicinale Anglicum’), un vechi manuscris englezesc care conține instrucțiuni privind diverse tratamente, deținut de British Library.

Christina Lee, expert la Universitatea din Nottingham, a tradus rețeta unei „alifii pentru ochi”, care include usturoi, ceapă sau praz, vin și bilă (fiere) de vacă.

Experții din echipa de microbiologie a universității menționate a recreat remediul și apoi l-a testat pe culturi mari de MRSA.