Schimb de bune practici în domeniul gastronomiei între elevii ieșeni și cei din Israel

bune practici gastronomieLiceul Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” din Iaşi a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, gazda unui schimb de bune practici în domeniul gastronomiei şi artei culinare, susţinut de un grup de zece cursanţi ai Colegiului de gastronomie ”Culinary” din Tel Aviv şi trei maiştri bucătari de renume mondial: Executive Chef  Waleed Mahajna (Amani Sweet), Executive Chef Odeh Abu El-Hawa (Hotel 7 ”Arches” Jerusalem) şi Chef Ziad Atiya (Tadmor School of Culinary Arts and Hotelkeeping), cu numeroase premii câştigate la diferite competiţii. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul acțiunii ”Live Cooking Show”, organizată la Iaşi, în perioada 3-5 aprilie, eveniment dedicat demonstraţiilor culinare şi certificat de către World Association of Chefs Societies, reunind participanţi din România şi din străinătate, atât amatori, cât şi profesionişti, bucătari şi master chefs. Proiectul a fost demarat de către Asociaţia Culturală ”Euro Est Alternativ” în anul 2008, în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber. ”Activitatea s-a desfăşurat în corpul ”C” al liceului, în laboratoarele de instruire practică, întrucât invitaţii noştri au dorit să cunoască modul în care se realizează pregătirea de specialitate pentru elevii de la profilurile Turism şi Alimentaţie Publică (specializările Tehnician în gastronomie şi Organizator banqueting), respectiv Industrie Alimentară (specializarea Bucătar). Pentru a înţelege mai bine specificul şcolii noastre, invitaţii au urmărit un film de prezentare în limba engleză, prin intermediul căruia au aflat despre istoria şcolii, nivelurile de învăţământ ce funcţionează în instituţia noastră, calificările în care sunt pregătiţi elevii, resursele materiale şi umane ale şcolii (colectivul fiind format din cadre didactice de o înaltă ţinută profesională). De asemenea, filmul de prezentare a punctat proiectele şi parteneriatele derulate atât la nivel local cu diferiţi agenţi economici relevanţi, cât şi la nivel naţional şi internaţional”, a declarat Constantin Corneliu Carpen, directorul Liceului Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” din Iași. Cea mai atractivă parte a schimbului de bune practici a fost, potrivit reprezentanților organizatorilor, proba de măiestrie şi creativitate. Cei trei Chefs au fost invitaţi să realizeze un produs culinar, pornind de la cinci ingrediente de bază şi câteva condimente. Rezultatul a fost unul spectaculos: în doar 40 de minute au fost pregătite două preparate complexe prezentate artistic, în gătirea lor implicându-se încetul cu încetul atât echipa din Israel, cât şi cea din România. La finalul demonstraţiei, elevii au adresat întrebări privind anumite tehnici şi secrete ale artei culinare. (E.M.)