Activitatea Agentului Guvernamental va fi eficientizată
Cabinetul de miniștri a aprobat joi un proiect de Lege cu privire la Agentul Guvernamental. Noua lege are scopul de a eficientiza activitatea reprezentantului Guvernului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În primul rînd, se pune accent pe respectarea Convenției Europene și a jurisprudenței sale, dar și pe consolidarea sistemelor naționale, pentru a reduce numărul de cereri depuse la Curtea Europeană, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
Documentul reglementează clar care sînt competențele Agentului Guvernamental, practicile de reprezentare a Republicii Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și procesul de executare a hotărîrilor și deciziilor Curții. În premieră, se introduc două concepte: de supraveghere guvernamentală și control parlamentar asupra procesului de executare. Între aceste două mecanisme va exista nu doar o relație de coordonare, dar și o relație interdependentă de responsabilitate între autorități.
De asemenea, se propune păstrarea locului Agentului Guvernamental pe lîngă Ministerul Justiției – o practică pe larg răspîndită în mai multe state europene, membre ale Consiliului Europei. Pentru a asigura independența și autoritatea acestei instituții, s-a păstrat modalitatea de numire a Agentului Guvernamental printr-o hotărîre a Guvernului, cu subordonarea ierarhică față de ministrul Justiției și Prim-ministru.
Proiectul Legii cu privire la Agentul Guvernamental a fost elaborat în vederea executării acțiunilor prevăzute în Planul privind implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.