Eurodeputatul Andi Cristea: „Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic”

Andi_CristeaPrim-ministrul Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM. Oficialii au discutat despre principalele reforme prevăzute în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, informează MOLDPRES citînd Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.  Chiril Gaburici a menționat că Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE stă la baza Programului de activitate al noului Guvern de la Chişinău. „Doar prin finalizarea reformelor demarate vom reuși să obţinem un nivel avansat de trai al cetățenilor, să devenim atractivi pentru investiții, să modernizăm Republica Moldova”, a spus șeful Executivului.
Alt subiect al discuţiei l-a constituit Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Riga, în perioada 21-22 mai curent. Prim-ministrul Chiril Gaburici a declarat că acest eveniment va reflecta o treaptă calitativ nouă în parcursul european al ţării. În capitala letonă, Republica Moldova va raporta partenerilor de dezvoltare despre realizările obţinute în promovarea reformelor pro-europene.
Referindu-se la eforturile de implementare a reformelor, Premierul Gaburici a menţionat că Executivul întreprinde acţiuni în vederea ameliorării mediului de afaceri, atragerii investițiilor, extinderii pieței de desfacere pentru produsele moldovenești. O altă sarcină de actualitate a Guvernului ţine de necesitatea armonizării cadrului juridic și instituțional naţional la standardele europene.
La rîndul său, europarlamentarul Andi Cristea a precizat că Bruxelles-ul este interesat de aprofundarea reformelor și că Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic la capitolul conexiunii cu UE. Totodată, oficialul a specificat că autoritățile moldoveneşti trebuie să continue transformările democratice, pentru a asigura un viitor prosper Republicii Moldova.
La întrevedere a participat și vicepreședintele Comitetului din partea Parlamentului European, Michal Boni.