Natalia Gherman: La Summitul de la Riga vom cere să fim diferenţiaţi de partenerii estici după propriile rezultate

Natalia-GhermanInterviu acordat pentru AIS MOLDPRES de către viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman

Republica Moldova a fost vizitată recent de Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei şi de Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei. Aţi discutat cu cei doi oficiali inclusiv despre pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic care va avea loc în luna mai curent la Riga. Ce aşteptări are Republica Moldova de la acest eveniment?

La început de mandat sîntem vizitați de mai mulți înalți funcționari europeni, ceea ce reprezintă un sprijin important care este acordat de către UE Republicii Moldova. Cu oficialii din Franța şi Letonia am discutat despre prioritățile noastre și despre modul în care UE se angajează să ne asiste în atingerea obiectivelor propuse. În prezent, nu există un alt cadru de promovare a reformelor în Republica Moldova decît cel proeuropean, după standardele și normele europene. Asta deoarece Acordul de Asociere reprezintă programul actual de guvernare ca structură, cronologie, responsabilitatea instituţiilor implicate și ca sprijin din partea întregii societăți.Vreau să vă asigur că Republica Moldova va merge foarte bine pregătită la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Sîntem cu adevărat cel mai avansat stat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte relația cu UE. Noi avem ce raporta, avem rezultate importante și cu adevărat ne dorim să fim evidențiați și diferențiați de ceilalți parteneri estici după propriile rezultate și merite obținute în ceea ce privește implementarea agendei europene. Pe cît de mult va fi asigurată această abordare diferențiată urmează să vedem. Pentru că depinde de noi, dar depinde în aceeași măsură și de partenerii noștri europeni. Dacă abordarea diferențiată este asigurată, următorul pas ar trebui să fie conturarea viitorului relației dintre Moldova și UE. Urmează să vedem în ce formă aceasta va fi reflectată în documentele Summitului de la Riga. Noi ne pronunțăm ferm și reiterăm mesajul că Republica Moldova, ca stat european prin istorie, moştenire, civilizaţie şi valori, merită să devină într-un viitor previzibil ţară membră a UE cu drepturi depline. Recunoaştem totodată că aceasta impune și un sir de condiționalități pe care fiecare stat aspirant trebuie să le implementeze înainte de a candida.

Cîţi bani va primi Republica Moldova în anul 2015 pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi cum vor fi folosiţi aceştia?

Republica Moldova şi UE negociază în fiecare an atît domeniile unde se va acorda asistență pentru continuarea reformelor, cît și sumele acordate. Pentru anul curent sînt prevăzute aproximativ 100 de milioane de euro. Domeniile de asistenţă directă a bugetului ţării pentru implementarea reformelor sînt următoarele: continuarea reformei în sectorul  justiției, domeniul energetic, dezvoltarea zonelor rurale și domeniul educației vocaționale. Banii sînt oferiţi şi recepționaţi doar în urma verificărilor stricte de către UE a respectării mai multor condiţionalități.

Anterior, mai mulţi oficiali au declarat că Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE în acest an. După alegeri, însă au fost enunţate opinii precum că nu sîntem pregătiţi pentru asta. Ce etape trebuie să parcurgă ţara noastră pînă la depunerea cererii şi cînd va fi pregătită Republica Moldova să facă acest lucru?

Trebuie să continuăm să implementăm Acordul de Asociere şi Zona de Comerţ Liber. Trebuie să atingem o masă critică de progrese și realizări care ne va pregăti pentru depunerea cererii privind obținerea statutului de candidat la aderare. Cererea nu este un scop în sine, ci un instrument care ne pregătește pentru lansarea negocierilor de aderare. Cererea trebuie să fie depusă în momentul în care vom fi siguri că răspunsul va fi pozitiv. Atît ţara noastră, cît și UE trebuie să fie pregătite. La această etapă trebuie să ne pregătim un pic mai bine, să alegem cu maximă responsabilitate şi să coordonăm foarte bine momentul depunerii cererii, să analizăm împreună cu UE cînd este cel mai potrivit moment și atunci s-o facem. Sper că acest moment va veni foarte curînd.

Ce se poate întîmpla dacă totuşi depunem acum o cerere de aderare şi primim un refuz din partea UE? Au mai existat asemenea cazuri?

Da, au mai fost aşa cazuri. Pentru mine și pentru colegii mei care sîntem implicați în acest proces întotdeauna există exemplul Albaniei, care la un moment dat a transmit UE această cerere și a fost refuzată. Deci momentul important pentru lansarea negocierilor de aderare la UE a fost pierdut pentru minimum cinci ani pentru Albania. Asta pentru că atunci cînd răspunsul este unul negativ, nu se revine imediat la cazul acestei țări și bănuiesc că este nevoie de așteptat ceva timp pînă realitățile și reformele în această țară vor fi mult mai convingătoare.

Care sînt priorităţile politicii externe a Republicii Moldova pentru următorii patru ani?

Prioritatea absolută atît pe plan intern, cît și pe plan extern este integrarea europeană a Republicii Moldova și ţinînd cont de acest obiectiv major – dezvoltarea cooperării și interacțiunii cu instituțiile europene și cu statele membre ale UE. Un obiectiv important rămîne a fi dezvoltarea relațiilor cu statele vecine. Pledăm pentru menținerea dialogului strategic cu SUA, care a fost lansat recent. Partenerii noştri importanţi precum China, Federația Rusă, statele din Asia, din Orientul Mijlociu, de asemenea, vor fi în atenția noastră. Vom promova diplomația economică, vom facilita atragerea investițiilor străine în economie, ne vom ocupa de identificarea piețelor noi de desfacere pentru produsele autohtone. Este foarte important ca în cadrul organizațiilor internaționale Republica Moldova să aibă în continuare propria voce. Oportunitățile oferite de ONU vor fi valorificate pe deplin. Pe plan regional cooperăm activ cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Consiliul Europei. Și nu în ultimul rînd, serviciul diplomatic și consular al Republicii Moldova va avea întotdeauna în vizor problemele cetăţenilor ţării noastre care se află peste hotare.

În contextul apropierii Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, ce oficiali străini vor veni în ţara noastră în viitorul apropiat şi ce state urmează să vizitaţi dumneavoastră?

Republica Moldova urmează a fi vizitată de mai mulţi miniştri de externe, în special din statele membre ale UE. Îi aştept în vizită pe miniştrii de externe din Suedia, Slovacia şi Austria. Eu voi merge la reuniunea miniştrilor de externe ai Parteneriatului Estic și miniştrii de Externe din UE – o etapă de pregătire a Summitului de la Riga. Pe 15 mai curent voi mai avea o posibilitate să coordonez poziţiile Moldovei cu cele ale UE în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai Grupului Vîşegrad şi Parteneriatului Estic. Apoi urmează Summitul de la Riga. Săptămîna viitoare voi avea o deplasare în Qatar. Vom inaugura oficial Ambasada Republicii Moldova în Qatar. Voi avea întrevederi cu mai mulţi oficiali şi voi semna cel puțin două acorduri bilaterale. Pe lîngă asta voi participa la o conferinţă organizată sub egida ONU, care va  avea loc în capitala qatareză.Republica Moldova va mai fi vizitată de către Prim-miniştrii Franţei şi Luxemburgului. Deci avem o agendă foarte încărcată.