ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Cartea împrumutată

Lectura este una dintre cele mai plăcute și utile modalități de a folosi timpul liber, începând din anii copilăriei, până la perioada vârstei a treia. Citind cărți intrăm în lumi neobișnuite sau în viața reală a unor personaje, ne îmbogățim nu doar bagajul cultural, ci și vocabularul, căpătând o mai mare ușurință de a comunica.

Cei mai mulți dintre noi au acasă o bibliotecă, mai mică sau mai mare, cu cărți din domenii diferite — romane de acțiune, istorice, dramaturgie, poezie, dicționare, biografii. Dragostea pentru cărți trebuie insuflată copiilor din primii ani, chiar dacă nu știu să citească, ei apreciază cărțile cu ilustrații, dar și pe cele de colorat. După ce au învățat abecedarul, pot fi încurajați să citească mici cărți potrivite vârstei, cu povești, ghicitori, basme, poezii pentru copii.

Uneori auzim că o anumită carte e foarte bună, o căutăm în librării dar nu o găsim. Atunci apelăm la varianta împrumutării acelei cărți de la o bibliotecă publică sau de la prieteni, colegi, cunoștințe. Indiferent de unde împrumutăm o carte pentru a o citi, trebuie să respectăm anumite reguli de bună cuviință. Una dintre ele este că întotdeauna trebuie să înapoiem cartea în aceeași stare în care am primit-o. Unele cărți apărute cu mulți ani în urmă n-au mai fost editate și pot fi uzate. Mai ales în acest caz trebuie să avem mare grijă să nu rupem coperta sau paginile, iar dacă volumul este într-o stare de uzură avansată, putem încerca să-l ”reparăm” dacă ne pricepem.

Cartea împrumutată va fi protejată de o copertă din hârtie sau din plastic, pentru a evita murdărirea copertei originale. Vom folosi întotdeauna un semn de carte, niciodată nu vom îndoi colțul paginii pentru a ști unde am rămas cu cititul.

Dacă sunt pasaje din carte pe care vrem să le reținem, vom copia respectivele rânduri pe un caiet. Nu vom face sub niciun motiv adnotări pe carte, nu vom sublinia pasajele care ne-au plăcut și nici nu vom nota pe carte un număr de telefon aflat în grabă. Aceste lucruri nu sunt permise nici cu propriile cărți, cu atât mai mult în cazul cărților împrumutate.

Când împrumutăm o carte de la o bibliotecă publică avem un termen de returnare bine stabilit, pe care trebuie să-l respectăm. Când împrumutăm o carte de la o persoană cunoscută, acest termen nu este fix, dar trebuie să avem grijă să nu luăm cu împrumut o carte și s-o ținem cu lunile. Dacă ni s-a precizat un termen și nu-l putem respecta, vom prezenta scuze și vom ruga persoana să ne mai lase cartea încă o perioadă scurtă. Este total nepoliticos să împrumuți o carte și să uiți s-o mai înapoiezi.

Evitați să dați spre citire și altor persoane cărțile împrumutate de la altcineva. Vă puteți trezi cu surprize neplăcute.