Directorul Europol apreciază operațiunile Poliției Române în cazul jafurilor la magazine de bijuterii și ceasuri de lux

Directorul Europol, Rob Wainwright, apreciază operațiunile derulate de Poliția Română în cazul jafurilor la magazine de bijuterii și ceasuri de lux din străinătate.

„Felicit Poliția Română pentru operațiunile internaționale de succes pe care le-a condus recent, care s-au încheiat cu arestarea a 14 infractori ieri. Această operație a implicat șapte alte țări din Europa”, a spus Rob Wainwright, vineri, într-o declarație de presă.

El s-a arătat încântat că Europol a putut juca un rol major în facilitarea identificării extinderii rețelei infracționale în Europa. În opinia sa, această operațiune este un exemplu a felului în care delictul a devenit mai internațional, mai amenințător pentru societăți și a arătat că rețelele criminale operează în mai multe jurisdicții, profitând de abilitatea de a se mișca ușor și de internet.

În altă ordine de idei, Rob Wainwright a menționat că are nevoie de mai mulți ofițeri de poliție români la Europol, pentru că fac o treabă bună. Pe de altă parte, el a spus că a crescut cantitatea schimburilor de informații dintre autoritățile române și Europol.

„În fiecare zi la Europol vedem cât de sofisticate devin grupările infracționale și abilitatea lor de a fura miliarde de euro de la cetățeni, de a fura identitatea personală a oamenilor în milioane și milioane de cazuri”, a declarat directorul Europol.

Potrivit acestuia, exploatarea sexuală a copiilor pe internet reprezintă una dintre cele mai mari amenințări de securitate și este important ca toate statele membre UE să își modernizeze capabilitatea de a aborda infracționalitatea informatică.

În altă ordine de idei, Rob Wainwright a semnalat că a fost impresionat de succesele pe care Poliția de Frontieră le are în combaterea migrației ilegale.

„Acesta devine un punct important pentru UE ca întreg, din cauza teribilei tragedii a migranților care se întâmplă în Mediterana. Deciziile luate de lideri europeni ieri au fost încercări ale UE să răspundă la această problemă”, a spus directorul Europol. El a subliniat că rolul jucat de Europol va fi întărit, în special în privința desființării rețelelor ce erau responsabile pentru aceste tragedii în Mediterana.

„Chiar înainte de tragedia din Mediterana am decis să stabilim un nou task force la Europol, în care 13 țări sunt membri activi (…) Acum, ca rezultat al deciziilor luate de liderii UE ieri, munca acestui task force va fi crescută”, a precizat Rob Wainwright.

El a menționat că terorismul rămâne o amenințare. „Înțeleg că amenințarea teroristă în România nu este așa de mare cum este în alte părți ale Europei, dar am fost impresionat de abordarea pe care serviciile române au avut-o în această arie”, a spus directorul Europol.