Gen. (r.) Mircia Chelaru, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Generalul în rezervă Mircia Chelaru a fost condamnat vineri la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu de judecătorii Tribunalului București, în dosarul disjuns din cel al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu și al altor zece generali și colonei.

Tribunalul București a decis aplicarea unui termen de supraveghere de patru ani în cazul lui Chelaru.

De asemenea, magistrații l-au obligat pe acesta la plata a circa 93.000 de lei Ministerului Apărări Naționale — daune materiale și peste 850.000 de lei — foloase materiale realizate în urma obținerii locuinței.

Decizia poate fi atacată la instanța superioară atât de Mircia Chelaru, cât și de procurori.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus, pe 28 februarie 2014, trimiterea în judecata a lui Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă și fostul șef al Statului Major, pentru abuz în serviciu privind fraudarea cumpărării unei locuințe MApN.

DNA susține că în perioada 2000-2007, inculpatul Chelaru a determinat cu intenție funcționari din Ministerul Apărării Naționale să încheie, fără vinovăție, un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament în municipiul București, deși acesta nu deținea un contract de închiriere valabil încheiat pentru imobil.

În rechizitoriu se arată că, anterior, el dobândise în proprietate un alt imobil construit din fondul locativ de stat, ascunzând acest aspect Ministrului Apărării Naționale și Comisiei de Audit, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu de aproximativ 93.000 lei în dauna MApN.

Conform Legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau la data apariției actului normativ locuințe de serviciu aparținând MApN le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care, titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României și să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.

Mircia Chelaru a fost trecut în rezervă în 7 iunie 2001.

Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere dintr-o altă cauză, în care, la data de 3 septembrie 2013, DNA a dispus trimiterea în judecată a 11 inculpați, cadre militare, pentru infracțiuni de abuz în serviciu legate de achiziționarea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu la preț subvenționat.