Start în „Gala Star”, festival concurs de teatru unic în România

Cortina Teatrului Municipal Bacovia din Bacău s-a ridicat, vineri seară, pentru a deschide cea de-a X-a ediție a Festivalului internațional de artă dramatică „Gala Star”, eveniment unic în România organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Primăria municipiului Bacău, Ministerul Culturii și UNITER reunind, timp de cinci zile, actori, regizori, critici de teatru, jurnaliști din țară și din străinatate.

,,Este cea mai importantă manifestare de teatru din România, având caracter competițional, și printre puținele din Europa deschisă actorilor capabili să susțină, aflați singuri pe scenă, un spectacol de aproximativ 40-80 de minute de teatru-dans, teatru de animație, teatru-circ, pantomimă, stand-up comedy”, a declarat, pentru AGERPRES, Anca Sigartău, directorul instituției teatrale din Bacău.

Actrița japoneză Yumico Tsuji, fostă câștigătoarea a competiției la ediția a V-a, va prezida juriul din care vor mai face parte actorul Emil Boroghină, director al festivalului „Shakespeare” de la Craiova și criticul de teatru Carmen Mihalache și care va acorda pe lângă Marele Premiu și distincții speciale pentru „Cel mai bun one man show” și „Cel mai bun one woman show”.

Premiul onorific „Ștefan Iordache” îl va primi un actor concurent din partea unui juriu special format de liceenii din Bacău, un premiu special urmând a fi acordat și de actorii Teatrului Municipal Bacovia pentru „calitatea interpretării”.

De-a lungul edițiilor precedente au fost recompensați cu Marele Premiu al „Galei Star” actori din SUA, Japonia, Germania și România.

În competiția „one show man” publicul va putea vedea pe scenă evoluția celor zece actori admiși în concurs, după preselecția, la care se înscriseseră inițial 49 de participanți, făcută de Carmen Stanciu, conferențiar dr. UNATC București, Dan Zarafescu, director artistic al Teatrului „Nottara’ București și Adrian Găzdaru, director al Teatrului „Excelsior’ București. De asemenea, în fiecare din cele cinci zile din programul manifestării, publicul va putea urmări câte un recital extraordinar susținut de personalități ale artei actoriei din țară ori de peste hotare, Marius Manole, Radu Gheorghe și Marcel Iureș, Yumico Tsuji, dar și pe cel susținut de Katia Pascariu, câștigătoare a Marelui Premiu și Trofeului Gala Star la ediția de anul trecut.

Dramaturgul Mircea M. Ionescu, premiatul primei ediții a Concursului de Dramaturgie — Monodramă, secțiune a Galei STAR începând cu anul 2014, face parte în 2015, alături de Monica Andronescu și Doru Mareș, critici de teatru, din juriul care va decide câștigătorul Premiului pentru Dramaturgie de anul acesta. Nominalizate la această competiție din cele 18 texte prezentate sunt piesele de teatru „Pe jumătate cântec”, de Crista Bilciu, „Știu că nu vrei să auzi” , avându-l autor pe de Carmen Dominte, și „Mireasă pierdută, mireasă regăsită” creație a lui Ion Bogdan Martin. Mai primiseră punctaje important creațiile „Vicențiu Întâiul’, de Laurențiu Budău, „Să ne jucăm serios’, de Tincuța Horonceanu Bernevic, „Clovnul Împărat’, de Cristina Cosma, „Un om, un scaun, o poveste…’, de Ion Bogdan Martin, și „Aniversarea’, de Olga Delia Mateescu, cât și două dramatizări realizate de Edith Negulici. Premiul va fi acordat câștigătorului în cadrul festivității de premiere ce va încheia Gala Star 2015.

Programul concursului de interpretare deschis „celebrării artei actorului și meseriei sale”, după cum declara pentru AGERPRES cunoscutul actor holywoodian Nick Mancuso, care în calitate de președinte al juriului ediției a IX—a se declara „plăcut impresionat, tonifiat” de derularea acestui festival ce „permite și asigură dialoguri despre universalitatea comunicării prin teatru, despre pasiunea pentru dramaturgie”.

Ediția jubiliară a debutat cu recitalul concurs al actriței Ingrid Robu, de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, prezentă cu spectacolul ‘Fetița soldat’. Punerea în scenă scoate la lumină strălucirea candorii juvenile, iar tânărul regizor Adrian Tamaș dă scenariului gândit de autoare, Mihaela Michailcov, o notă „high-tech”, într-o vreme când ne aflăm în plină eră digitală, care și-a pus amprenta asupra noilor generații.

„Gala Star” va continua zilnic, până în data de 28 aprilie inclusiv, când este programată festivitatea de decernare a premiilor concursurilor înscrise în programul actualei ediții, prefațată de un colocviu ce are ca subiect „Arta dramatică în era Internetului”.