Aterotromboza reprezintă principalul factor cauzal al bolilor cardiovasculare, a declarat vineri academicianul Constantin Popa la Conferința anuală de aterotromboză, aflată la ediția a XV-a.
„Aterotromoboza o avem toți. La unii se dezvoltă iar la alții nu se dezvoltă. Pentru ca să producă efecte în sistemul circulator trebuie să apară alți factori de risc ca hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul, alcoolul, contraceptivele orale, lipsa de efort fizic și carențele alimentare. Aceștia sunt factori care fac ca aterotromoboza să se exprime ca boală”, a afirmat profesorul doctor.
Potrivit lui Popa, aterotromboza se exprimă prin stenoze și ocluzii arteriale, coronare, la carotide, dar și la membrele inferioare prin artrite.
„Artritele înseamnă îngustări de vase formate progresiv prin tromburi care se lipesc de perete și rămân acolo blocați și se implantează în perete. Există infarcturi mezenterice, artera mezenterică se obstruează și se comportă ca un abdomen acut. Pacientul trebuie operat imediat pentru că după șase ore degeaba îl operezi pentru că deja s-a produs necroză de mezenter și nu mai poți recupera porțiunea”, a mai spus academicianul.
El a susținut că populația ar trebui informată cu privire la factorii de risc.
Conferința anuală de aterotromboză este organizată de Societatea Română de Cardiologie, Asociația Națională Română de Stroke și Academia de Științe Medicale.