Iohannis: Semnarea Tratatului de aderare la UE, recunoașterea că România era pregătită să se alăture unui spațiu definit de democrație

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă un mesaj cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană în care arată că evenimentul are semnificații deosebite pentru țara noastră și, la fel ca și aderarea la NATO, a demonstrat că elitele politice și societatea sunt capabile să-și unească eforturile în direcția unor obiective naționale majore, care depășesc interese particulare sau conjuncturale.

”Semnarea Tratatului de aderare a venit după un proces dificil de negocieri care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieții economico-sociale. Acest moment a însemnat recunoașterea faptului că România era pregătită să devină membră a Uniunii Europene, să se alăture unui spațiu de valori definit de democrație, stat de drept, economie de piață, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Astăzi putem fi mândri de faptul că facem parte dintr-o uniune de state suverane cu rol semnificativ la nivel global, din marea familie europeană pentru care asigurarea păcii, stabilității, prosperității pentru cetățenii săi și promovarea democrației și a statului de drept sunt obiective fundamentale. România a demonstrat că este un partener credibil și predictibil care pledează consecvent pentru adâncirea proiectului european, pentru respectarea principiilor și valorilor fundamentale ale Uniunii Europene”, afirmă președintele în mesajul său.

Șeful statului spune că ”drumul” parcurs de România de la momentul semnării Tratatului de aderare nu a fost simplu, iar România s-a transformat mult, ca stat și ca societate, în toți acești ani, eforturile depuse pentru modernizare fiind semnificative.

”Calitatea de membru al Uniunii Europene pe care România a obținut-o începând cu 1 ianuarie 2007 a adus cetățenilor români multiple beneficii. Crearea unui cadru legislativ în concordanță cu cel al Uniunii Europene, asigurarea accesului la fondurile structurale și de coeziune, participarea la procesul de luare a deciziilor la nivelul european, libera circulație a persoanelor pe teritoriul Uniunii, precum și accesul companiilor românești pe piața unică europeană fac parte dintre beneficiile obținute. Există, încă, procese de integrare nefinalizate precum aderarea la Spațiul Schengen și adoptarea monedei unice. Rămânem profund atașați realizării acestor două obiective cât mai curând posibil”, arată Iohannis.

El afirmă că România va sprijini în continuare consolidarea Uniunii Europene și va susține menținerea unității proiectului european și a solidarității între statele membre ca elementele centrale ale acestei construcții.

”România are toate premisele pentru a-și consolida poziția în interiorul Uniunii Europene, astfel încât vocea noastră să fie mai puternică în procesul decizional la nivel european. Iar acțiunea noastră comună va fi în această direcție. Am convingerea că, pe baza experienței acumulate în acești 10 ani care au trecut de la semnarea Tratatului de aderare, vom valorifica mai bine oportunitățile create de apartenența noastră la Uniune în beneficiul tuturor cetățenilor români”, mai spune președintele Iohannis.