MAE: Procesul de aderare la UE, un reper major care a antrenat transformări ireversibile în modernizarea societății românești

Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea a 10 ani de la semnarea, la Luxemburg, a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, ”moment cu semnificație deosebită pentru istoria recentă a României și un reper major premergător aderării României, la 1 ianuarie 2007”.

”Procesul de aderare la UE, în cadrul căruia semnarea Tratatului de Aderare, pe care o aniversăm astăzi, a fost un reper major, reprezintă cel mai important obiectiv național din ultimii 25 de ani care, alături de aderarea la NATO, a antrenat transformări ireversibile în ceea ce privește modernizarea societății românești, prin racordarea sa deplină la setul de valori și principii europene și euro-atlantice. Reușita acestui proiect a avut la bază consensul întregii societăți și al clasei politice din România. Transformările durabile ale societății românești au fost posibile datorită solidarității probate la nivel intern, dar și, în plan european, prin susținerea acordată avansării procesului de extindere, unul dintre cele mai de succes politici europene”, a declarat cu acest prilej ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.

Totodată, șeful diplomației de la București afirmă că România susține din interiorul Uniunii continuarea procesului de integrare europeană, continuarea acțiunii Uniunii ca promotor al stabilității și prosperității în regiunea sud-est europeană, precum și consolidarea rolului său ca actor global.

Prin semnarea Tratatului de Aderare, România a deschis etapa finală a parcursului său de aderare la cel mai important proiect generator de pace, unitate și prosperitate pe continentul european, iar susținerea majoritară de care se bucură în continuare, din partea cetățenilor români, proiectul european, reprezintă premisa pentru consolidarea rolului și a contribuției țării noastre la procesul decizional european, arată Aurescu.

”Provocările actuale cu care se confruntă Uniunea reclamă astăzi, mai mult ca oricând, răspunsuri coerente și unitare din partea Uniunii Europene, cu impact pozitiv asupra tuturor cetățenilor europeni. De aceea, România va continua să sprijine eforturile comune, la nivel UE, de concretizare a obiectivelor majore ale agendei actuale, legate de creșterea economică, ocuparea forței de muncă și consolidarea competitivității. În egală măsură, România rămâne un promotor al avansării integrării europene și se raliază demersurilor, în plan european, de promovare a respectului pentru principiile și valorile fundamentale europene și de combatere a tendințelor anti-europene, xenofobe și radicale”, subliniază Aurescu.