Grindeanu (MSI): Nu e normal ca statul să plătească pentru o licență XP între 1.800 și 1.900 de dolari

Statul român a plătit între 1.800 și 1.900 de dolari pentru o licență Microsoft XP, ceea ce nu e normal, a declarat, marți, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, la cea de-a 19-a ediție a conferinței telecom ‘Ziua Comunicațiilor’.

„Dosarele pe care le vedem la televizor a adus statul într-o situație deloc bună. Nu e normal să plătești, ca stat, pentru o licență XP între 1.800 și 1.900 de dolari, cum nu e normal nici ca mult-hulitul Minister al Societății Informaționale, din păcate, să nu aibă licență XP. Este, poate, momentul să trecem peste acest etape. Un pas important a fost făcut în urmă cu două săptămâni, când a fost aprobată Strategia pentru Agenda Digitală 2020, făcută în concordanță cu Strategia pentru Europa 2020. Sper ca săptămâna viitoare să aprobăm strategia NGN în Guvern’, a afirmat Grindeanu.

La începutul lunii ianuarie 2015, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ anunța că a solicitat suspendarea în instanță a plăților din contractul de furnizare de produse Microsoft (buy-out) în contradictoriu cu asocierea formată din D-Con.Net AG, D-Con.Net GMBH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG, Dim Soft SRL și Unicredit Țiriac Bank, în calitate de cesionar.

Ministerul de resort a precizat, totodată, că obiectul contractului la care se referă acțiunile din instanță îl constituie livrarea drepturilor ne-exclusive de utilizare pe durată nelimitată (licențe perpetue) a produselor software Microsoft ai căror utilizatori sunt instituțiile publice din aparatul central (ministere și autorități publice) și care au fost recepționate în totalitate în 2013.