Acord de cooperare între MECȘ și Ministerul Învățământului Superior din Emiratele Arabe Unite

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite, au semnat, în prezența premierului Victor Ponta și a șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir al Dubaiului, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, Memorandumul de înțelegere în domeniul învățământului superior și al cercetării științifice.

Semnarea documentului între Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România și Ministerul Învățământului Superior și al Cercetării Științifice din Emiratele Arabe Unite a avut loc luni, în cadrul vizitei oficiale pe care delegația guvernamentală condusă de primul-ministru Victor Ponta a efectuat-o în perioada 30 aprilie — 5 mai în statele din Golful Persic.

„Principalele prevederi ale documentului, a cărui durată acoperă perioada 2015-2020, se referă la sprijinirea cooperării directe între instituțiile de învățământ superior, încurajarea schimbului de specialiști, informații și publicații științifice și cooperarea în domeniul cercetării prin realizarea de proiecte comune, inclusiv prin folosirea în comun a bazei tehnice de cercetare”, precizează un comunicat de presă al MECȘ remis marți.

De asemenea, ministrul Sorin Cîmpeanu a participat și la întâlnirile bilaterale pe care delegația guvernamentală le-a avut cu oficialii Statului Kuweit și Statului Qatar.

În cursul discuțiilor dintre părți, educația a ocupat un loc important pe agenda premierului României, subliniindu-se dorința și disponibilitatea universităților românești de a primi la studii un număr cât mai mare de tineri din cele două state, arată MECȘ.

Totodată, potrivit sursei citate, a fost punctat și interesul României de a impulsiona colaborarea în domeniul cercetării științifice și dezvoltării tehnologice.