Armata lituaniană a început miercuri un exercițiu de simulare a respingerii unui atac asupra terminalului de gaze naturale lichefiate inaugurat anul trecut, prin aceste aplicații militare Lituania transmițând Rusiei mesajul că este hotărâtă să se apere dacă va fi nevoie, relatează agenția Reuters.
Programul de aplicații militare, denumit ‘Lightning Strike’ (‘Lovitura Fulger’) și la care participă 3.000 de soldați, va continua în zilele următoare cu simularea respingerii unor atacuri asupra altor obiective strategice, cum ar fi clădirile guvernamentale, depozitele de armament și aeroporturile, experiența anexării Crimeii și a conflictului din estul separatist al Ucrainei arătând că acestea sunt primele vizate într-o agresiune.
Statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia) au pe teritoriul lor minorități rusești și se tem că ar putea deveni, după Ucraina, viitoarea țintă a provocărilor Moscovei, deși toate trei sunt membre ale NATO.
Președinta Dalia Grybauskaite, căreia i se mai spune în țara ei și ‘Doamna de Fier’, a fost printre dintre cei mai vocali lideri care au atras atenția asupra amenințărilor ce ar putea proveni dinspre Rusia, cerând insistent NATO să-și sporească prezența militară în regiune pentru a demonstra astfel că Alianța este hotărâtă să apere statele baltice în eventualitatea unei agresiuni. De asemenea, ea a apreciat că acordul de încetare a focului în Ucraina este un eșec și a cerut Occidentului să furnizeze arme guvernului de la Kiev.
Printre succesele politicii promovate de Dalia Grybauskaite se numără și construirea terminalului de gaze lichefiate ce elimină dependența energetică a Lituaniei față de Rusia.
Totuși, linia dură adoptată față de Moscova i-a atras și unele critici. Astfel, atunci când a calificat Rusia drept un stat terorist, comisarul lituanian din executivul comunitar, Vytenis Andriukaitis, a acuzat-o că încearcă, împreună cu președintele Vladimir Putin, să ridice un nou Zid al Berlinului.
Totuși, deși conduce o țară de numai trei milioane de locuitori, Dalia Grybauskaite a avut tăria să afirme că unele state europene nu au curajul să instituie sancțiuni pe termen lung împotriva Rusiei și că sunt interesate mai mult de probleme precum Africa sau imigrația.