Cinci motive pentru care este foarte important ca oamenii să pună piciorul pe planeta Marte

La Summitul „The Humans to Mars” (Oamenii spre Marte), desfășurat în perioada 5 – 7 mai la Washington, au fost susținute conferințe și discuții cu privire la ambițiosul proiect al NASA, de a trimite un prim echipaj spre Marte în cel mult două decenii. Publicația Business Insider prezintă punctul de vedere al unor importanți gânditori contemporani cu privire la motivele care fac expediția pe Marte necesară.

Foto: (c) NASA

Charles Bolden, administratorul NASA și consilierul președintelui american Barack Obama în probleme de știință, i-a îndemnat pe participanții la Summitul „The Humans to Mars”, desfășurat la Washington, să repete după el: „Marte contează!” În discursul său, Charles Bolden a precizat câteva din motivele pentru care această expediție are o importanță crucială pentru întreaga omenire.

În primul rând, a susținut administratorul NASA, este important să mergem pe Marte pentru că această planetă s-a format și a avut o evoluție similară cu cea a Pământului. Astfel, cu cât aflăm mai multe informații despre trecutul Planetei Roșii, cu atât vom cunoaște mai multe și despre planeta noastră. „Pentru că știm că la un moment dat în istoria sa pe Marte au existat condiții favorabile dezvoltării vieții” iar studierea de aproape a acestei planete „ar putea să ne ajute să dezlegăm misterul cu privire la existența vieții extraterestre”, conform lui Bolden.

Charles Bolden nu este însă singurul avocat al expediției pe Marte. Numeroase personalități contemporane importante, printre care fostul astronaut Buzz Aldrin (cel de-al doilea om care a pășit pe Lună), fizicianul britanic Stephen Hawking, Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX și Tesla Motors, sau astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson, împărtășesc acest punct de vedere și, mai mult decât atât, susțin că viitorul omenirii ca specie este legat de colonizarea Planetei Roșii.

Prezentăm în continuare principalele cinci motive pentru care oamenii trebuie să pună piciorul pe planeta Marte, conform materialului publicat de Business Insider.

1. Asigurarea supraviețuirii speciei umane

Cu toții suntem de acord că nu este bine ca toate ouăle să fie ținute într-un singur coș. Singura casă a omenirii este Pământul însă istoria planetei a demonstrat în repetate rânduri că supraviețuirea ca specie pe această mărgică albastră pierdută în nemărginirea spațiului cosmic nu este nicidecum garantată. Dinozaurii ne oferă cel mai la îndemână exemplu al unei specii care a dispărut după ce a dominat ecosistemul terestru vreme de 165 de milioane de ani, în urma ciocnirii planetei cu un asteroid colosal.

Dacă oamenii vor reuși să trăiască pe mai multe planete, supraviețuirea noastră ca specie ar avea șanse mai mari pentru următoarele milenii sau poate chiar milioane de ani.

„Oamenii trebuie să se impună ca specie multiplanetară”, declara recent Elon Musk, care a înființat compania de transport spațial SpaceX pentru a contribui la realizarea acestui deziderat.

Marte ar fi o planetă tocmai bună de colonizat pentru că, printre altele, dispune de apă sub formă de gheață la suprafața sa, iar lungimea unei zile pe această planetă este similară unei zile pe Terra. Mai mult decât atât, Marte este și cea mai bună opțiune de care dispunem: Venus și Mercur sunt prea fierbinți pentru viață, iar Luna nu dispune de o atmosferă care să-i protejeze pe coloniști de frecventele căderi de meteoriți.

2. Descoperirea vieții pe Marte

Bill Nye, CEO la The Planetary Society, a susținut într-un episod al emisiunii StarTalk Radio din luna martie, că omenirea ar trebui să se concentreze asupra priorității de a trimite oameni, nu roboți, pe Marte pentru că oamenii pot face descoperiri de 10.000 de ori mai repede decât cele mai performante sonde autonome de care dispunem în prezent. Deși a ezitat să susțină că oamenii ar trebui să trăiască pe Marte, el a subliniat că este o planetă ale cărei secrete trebuie neapărat descoperite.

Una dintre descoperirile care s-ar dovedi monumentale dacă ar fi realizate este legată de existența vieții pe Marte. Dar pentru a descoperi acest lucru va trebui să studiem condițiile de pe Marte de la fața locului. Există și o teorie care susține că viața ar fi fost adusă pe Pământ de meteoriți proveniți de pe Marte.

Această teorie susține că materie bogată în microorganisme a fost aruncată în spațiu în urma unor impacturi puternice suferite de Marte și în cele din urmă a căzut pe Pământ sub formă de meteoriți. Această teorie este susținută de descoperirea unor astfel de meteoriți veniți de pe Marte, însă niciunul nu prezenta semne că ar fi transportat la un moment dat forme de viață.

Totuși, „nu putem exclude ipoteza că o rocă de pe Marte, mustind de viață, ar fi căzut pe Pământ unde a găsit condiții prielnice pentru ca viața să prolifereze. Această ipoteză nu poate fi testată, decât dacă vom căuta viață pe Marte”, a susținut pentru Business Insider Christopher Impey, astronom britanic și autorul mai multor cărți de popularizare a astronomiei.

3. Creșterea calității vieții pe Pământ

„Doar împingând omenirea până la limitele sale, în adâncul oceanelor și în spațiu, vom face acele descoperiri în știință și tehnologie care ne vor permite să îmbunătățim viața tuturor pe Pământ”, scria doctorul britanic în științe Alexander Kumar într-un articol din 2012, pentru BBC News, în care analiza argumentele pro și contra privind trimiterea unor primi exploratori pe Marte.

De altfel, în acea perioadă Kumar trăia în locul cel mai apropiat de condițiile de pe Marte, Antarctica, pentru a testa capacitatea de adaptare umană la condiții psihologice și de mediu extreme. Pentru a înțelege mai bine ce a vrut el să spună, iată un exemplu: În primii trei ani după ce a fost plasat pe orbită, telescopul orbital Hubble, aparținând NASA, nu a reușit să facă decât fotografii neclare. Principala oglindă a telescopului avea un defect de poziționare a unei lentile, fapt care a necesitat trimiterea unei misiuni de instalare a unui mecanism corector. Din încercarea de a folosi totuși aceste imagini neclare, din primii ani de funcționare ai lui Hubble, astronomii au dezvoltat un algoritm de calcul menit să extragă toate datele posibile din aceste fotografii.

Acest algoritm a ajuns apoi în atenția unui medic oncolog care l-a aplicat pentru a depista mai bine tumorile mamare incipiente din radiografii. Rezultatul a fost că acest algoritm s-a dovedit mai performant în identificarea tumorilor mamare decât orice alt mijloc convențional de diagnoză.

„Așa ceva nu poate fi programat și totuși se întâmplă tot timpul — această polenizare încrucișată a diferitelor domenii de activitate, inovație într-un domeniu care stimulează o schimbare revoluționară în altul”, susținea și astrofizicianul american Neil Grasse Tyson.

Este imposibil de prevăzut modul în care tehnologiile de ultimă generație dezvoltate pentru a asigura succesul unei prime misiuni cu astronauți spre Marte dar și pentru a pune bazele unei colonii pe Planeta Roșie ar avea beneficii pentru alte domenii cum ar fi medicina sau agricultura. Vom înțelege aceste lucruri doar dacă vom împinge omenirea dincolo de limitele ei tehnologice și de cunoaștere și ne vom aventura acolo unde nu a mai ajuns nimeni.

4. Dezvoltarea ca specie

Un alt motiv pentru care trebuie să mergem pe Marte, conform lui Tyson, este de a inspira viitoarea generație de exploratori și pionieri spațiali. Întrebat în 2013 dacă ar trebui să mergem pe Marte, astrofizicianul american a replicat: „Da, iar această decizie va îndemna o întreagă generație de tineri să-și dorească să devină oameni de știință, ingineri, tehnicieni și matematicieni. Viitoarea generație de astronauți care vor ajunge pe Marte este acum în școala generală”.

Aspirațiile omenirii de a explora spațiul cosmic ne împing spre inovații tehnologice care, într-un fel sau altul, se vor dovedi benefice pentru întreaga specie umană. „Nu există nimic care să genereze ambiții mai mari decât o face NASA”, susține Tyson.

5. Șansa de a demonstra leadership politic și economic

Ce om politic, odată ajuns președinte al unei mari puteri economice, așa cum sunt SUA, nu și-ar dori să intre în istorie drept președintele care a făcut posibil ca steagul țării sale să fie înfipt în solul marțian. La o audiere din luna februarie, în fața Subcomisiei pentru Spațiu, Știință și Competitivitate a Senatului american, fostul astronaut Buzz Aldrin a argumentat că trimiterea astronauților pe Marte este o necesitate, nu doar pentru știință, dar și pentru politică.

„În opinia mea, nu poate exista o modalitate mai convingătoare de a demonstra (la nivel global) leadershipul politic al SUA pentru tot restul acestui secol decât să accepte provocarea asigurării unei prezențe permanente pe Marte”, a susținut el.

Indiferent de națiunea care ar câștiga cursa spre Marte, este indiscutabil că beneficiile vor aparține întregii omeniri. Însă, potrivit lui Aldrin, „dacă pierdem avansul pe care-l avem în domeniul explorărilor spațiale, marea mea îngrijorare este că vom pierde pe rând toate celelalte argumente care ne permit să fim competitivi din punct de vedere economic”.

În urmă cu cinci ani președintele Barack Obama a arătat că a înțeles importanța unei prime misiuni cu echipaj uman pe Marte și a dat undă verde proiectului NASA, de a trimite astronauți americani pe Planeta Roșie, până în deceniul patru al acestui secol.