Evenimente organizate de MAE cu ocazia Zilei Europei

Ministerul Afacerilor Externe va organiza o serie de evenimente publice pentru a marca Ziua Europei – ”o zi în care, mai mult ca oricând, e nevoie să reflectăm asupra conceptului de unitate europeană”, precizează un comunicat al MAE remis joi.

”Ziua Europei, alături de steagul, imnul, deviza și moneda unică, face parte din simbolurile UE. Anul acesta aniversăm 30 de ani de la momentul în care Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia ca data de 9 mai să fie dedicată sărbătoririi Zilei Europei. Astfel, pentru a celebra această zi specială, MAE vă propune câteva acțiuni. ˇ Conferința ‘Ziua Europei — 9 mai 2015’ — în prezența ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România Angela Filote și a Președintelui onorific al Clubului de la Veneția, profesorul Stefano Rolando (8 mai 2015, orele 15.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Carol I) ˇ ‘METRO EUROPE’ (8 mai 2015, Stația de metrou Piața Victoriei M1 — Stand ROMÂNIA) Stațiile de metrou Eroilor, Izvor, Piața Universității (pasaj), Piața Unirii (tronsoanele 1 și 2), Piața Romană, Piața Victoriei (tronsoanele 1 și 2), Grozăvești, Ștefan cel Mare, Crângași, Gara de Nord, Timpuri Noi, Aviatorilor și Pipera vor fi marcate cu însemne ale statelor membre UE și vor găzdui o serie de activități, de la recitaluri muzicale, la proiecții de videoclipuri și spectacole de dansuri tradiționale. Standul României va cuprinde o expoziție de artă populară realizată de MȚR, cu tema ‘Tezaure românești din patrimoniul protejat UNESCO’. Aici veți putea admira ceramică de Horezu (inclusă în patrimoniul cultural imaterial în decembrie 2012) și scoarță românească (propusă pentru includerea în patrimoniul cultural imaterial în martie 2015)”, se menționează în comunicat.

De asemenea, potrivit sursei citate, la standul României vor fi instalate două puncte de informare cu materiale de interes general privind Uniunea Europeană și cu materiale specifice MAE, de interes pentru cetățenii români.

‘Piața Statelor Membre UE’ — cu participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu La acest proiect iau parte: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, precum și Biroul de Informare al Parlamentului European și Reprezentanța Comisiei Europene în România. (9 mai 2015, orele 10.30-18.30, Parcul Cișmigiu) Acțiunile menționate sunt organizate de MAE în parteneriat cu Primăria Municipiului București — Centrul de proiecte și Programe educaționale și sportive pentru copii și tineret și în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene, Muzeul Național al Țăranului Român, A.N.P.C.P.P.S.R (Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România), Reprezentanța Comisiei Europene în România, Biroul Parlamentului European (BIPE) și Ambasadele statelor membre UE la București”, se specifică în comunicat.