Ludwik Sobolewski: În România, companiile nu erau obișnuite să beneficieze de piața de capital

Directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, apreciază că în România a fost dificilă implementarea unei piețe pentru IMM-uri deoarece companiile nu erau obișnuite să beneficieze de piața de capital și să atragă bani în acest mod, a declarat, joi, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, în cadrul evenimentul ‘2015 Angel Summit’ organizat de European Business Angels Network (EBAN), la Eindhoven, Olanda.

Ludwik Sobolewski a participat joi la un panel dedicat burselor de valori, alături de reprezentanți ai Bursei de Valori din Budapesta, Euronext, Bursa de Valori Istanbul și Bursa de Valori din Londra. În discursul său, Ludwik Sobolewski a vorbit despre AeRO, noua piață a BVB dedicată start-up-urilor și IMM-urilor, și despre oportunitățile pe care aceasta le oferă atât investitorilor, cât și antreprenorilor.

‘În România a fost dificil să avem o piață pentru IMM-uri deoarece în general companiile, chiar și cele mari, nu erau obișnuite să beneficieze de piața de capital, să atragă bani în acest mod. Totuși, piața AeRO, pe care am lansat-o în urmă cu două luni, funcționează. Investitorii și business angels înțeleg că este o bună oportunitate să se uite la companiile listate pe astfel de piețe deoarece le oferă lichiditate elementară și o strategie de exit. Știu din experiența mea, atât pe piața din Polonia, cât și pe cea din România, că firmele listate au putut accesa finanțare deoarece investitorii s-au simțit mai siguri știind că acea companie este listată, că au o cale de exit și, în plus, se pot baza pe povestea de succes a companiei. Dacă o bursă are o astfel de platformă, deschide o oportunitate pentru companii, să fie promovate, să crească, să fie listate pe piețele principale, ceea ce creează, de asemenea, speranțe investitorilor că evaluarea va fi bună’, a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, în discursul său.