Rata absorbției fondurilor europene a ajuns la 54,22%, în aprilie

România a înregistrat o absorbție curentă a fondurilor europene, pe cadrul financiar 2007 – 2013, de 54,22% la finalul lunii aprilie, fiind mai mare cu 1,1 puncte procentuale față de nivelul de la finalul lunii martie, se arată în datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Luna trecută, MFE a transmis la Comisia Europeană declarații de cheltuieli de 219 milioane euro. Astfel, valoarea totală se ridică la 10,333 miliarde euro, iar valoarea plăților intermediate a rămas la același nivel ca și la finalul lunii martie, respectiv la 9,321 miliarde euro (48,91%).

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, declara miercuri, într-un interviu  că pe POS DRU, POS CCE și POS Mediu urmează să se transmită în a doua parte a anului declarații de cheltuieli la Comisia Europeană.

„Pe POS DRU din luna decembrie nu s-au mai trimis plăți către Comisia Europeană. Avem un plan de măsuri agreat cu Comisia pe care trebuie să-l implementăm. Acest plan urmează să fie verificat de autoritatea de audit, după care Comisia Europeană are posibilitatea de a veni în control sau să se bazeze pe raportul de control al autorității de audit. Estimăm un termen realist, undeva în luna iunie spre sfârșit, poate chiar în prima parte a lunii iulie, să vină Comisia Europeană să verifice îmbunătățirile pe care le-am produs noi în sistemul de management și control. Pe POS CCE avem trei axe întrerupte. Pe celelalte axe putem trimite declarațiile la Comisie. Pentru aceste 3 axe s-a întocmit planul de măsuri. Săptămâna trecută s-a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene. Tot în a doua parte a anului vom putem trimite și aceste declarații. Și POS Mediu are anumite întreruperi pe anumite axe, pe același grafic, undeva în a doua parte a anului estimăm că vom trimite declarații de cheltuieli”, a spus Nica.