Corina Crețu de Ziua Europei: Inițiativa de acum 65 de ani a lui Robert Schuman, un răspuns pragmatic la ororile războiului

Comisarul european Corina Crețu a adresat vineri un mesaj de Ziua Europei în care arată că inițiativa ministrului francez de externe Robert Schuman, care făcea apel la națiunile Europei să se alăture unui amplu proces de integrare, a reprezentat „un răspuns pragmatic, poate cel mai inteligent din istorie”, la ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

„500 milioane de europeni sărbătoresc astăzi Ziua Europei. Dorim să marcăm astfel aniversarea discursului istoric rostit de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, prin care acesta făcea apel la națiunile Europei să se alăture unui proces de integrare fără precedent. Anul acesta este cu atât mai special cu cât sărbătorim și 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, inițiativa lui Robert Schuman venind ca un răspuns pragmatic, poate cel mai inteligent din istorie, la ororile acestui război”, se arată în mesajul comisarului european.

Crețu mai adaugă că, „la 65 de ani de la declarația lui Robert Schuman, Uniunea Europeană încă se bucură de cea mai îndelungată perioadă de pace și progres pe care a cunoscut-o Europa de secole și continuă să fie un spațiu al democrației, al libertății și al prosperității”.

Comisarul european atrage însă atenția că în „istoria umanității, realizări precum pacea, democrația și prosperitatea nu trebuie niciodată luate ca de la sine înțelese”.

„Aș dori ca acest 9 mai să fie un prilej de reflecție pentru noi toți: să ne imaginăm, preț de o clipă, unde am fi astăzi dacă nu ar fi existat integrarea europeană, fondurile structurale, piața unică, cooperarea transfrontalieră sau programul Erasmus. Și, dacă ne vom da seama că o ducem simțitor mai bine decât o duceau bunicii noștri în anii ’50, să îndreptăm un gând de mulțumire lui Robert Schuman și arhitecților Uniunii Europene”, mai afirmă Corina Crețu.