Iulian Matache: Transporturile rutiere influențează direct competitivitatea Uniunii Europene

Transporturile rutiere influențează direct competitivitatea Uniunii Europene (UE), deoarece dețin o pondere de peste 70% din totalul modalităților de transport existente pe teritoriul statelor membre, iar Ministerul Transporturilor este împotriva oricăror măsuri protecționiste luate la nivel național, care pot contraveni intereselor comunitare în domeniu, a declarat, vineri, secretarul de stat în MT Iulian Matache, la conferința internațională ‘Provocări și soluții pentru a facilita transportul durabil în Europa’.

‘Potrivit Cartei Albe a Transporturilor 2011, transportul european se află la răscruce de drumuri. Vechile provocări rămân de actualitate, în timp ce altele noi își fac apariția. Este nevoie de numeroase eforturi pentru a finaliza piața internă a transporturilor, afectată de anumite blocaje. Transporturile rutiere influențează direct competitivitatea Uniunii Europene (UE), deoarece dețin o pondere de peste 70% din totalul modalităților de transport existente pe teritoriul statelor membre. În contextul crizei economice, Franța, Belgia, dar și alte state europene, au luat o serie de măsuri protecționiste, legate de activitatea de cabotaj, salariul minim sau odihna de care trebuie să beneficieze conducătorii auto. Aceste aspecte au generat o serie de îngrijorări din partea transportatorilor din centrul și estul Europei. Ministerul Transporturilor este împotriva oricăror măsuri protecționiste luate la nivel național, care pot contraveni intereselor comunitare în domeniu’, a afirmat Iulian Matache.

Conform acestuia, relația transportatorilor români cu piața de transport non-europeană reprezintă o altă preocupare a ministerului pe care îl reprezintă.

‘Ministerul Transporturilor este interesat de obținerea unor condiții mai bune pentru transportatorii români pe piețele din afara Uniunii Europene. De asemenea, susținem îmbunătățirea cooperării statelor Uniunii Europene în domeniul activității de control, însă vrem ca aceste verificări să se facă nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările europene’, a mai spus secretarul de stat.

Conferința internațională ‘Provocări și soluții pentru a facilita transportul durabil în Europa’, organizată de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), a avut loc în contextul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional al Transportatorilor, T-Festival, care are loc la Romexpo, în perioada 8 — 10 mai.

„Pentru Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, ediția din 2015 a T-Festival reprezintă un moment deosebit din mai multe perspective. Prin organizarea sa în București, evenimentul permite participarea mai multor companii naționale și internaționale, dar și un public vizitator mult mai numeros, pasionat de adrenalină și inedit. Totodată, sărbătorim 25 de ani de la înființarea UNTRR alături de parteneri, membri și comunitatea de afaceri în cadrul Galei VIP’, a afirmat secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu.

T-Festival va găzdui, pe parcursul a trei zile, concursuri de îndemânare pentru șoferii profesioniști și parada celor mai frumoase camioane și motociclete.