MAE: Ambasadorul român în Pakistan, rănit ușor, nu a necesitat spitalizare

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Raluca Lunculescu, a afirmat, vineri, că diplomatul român aflat la bordul elicopterului prăbușit în Pakistan a fost rănit ușor și, deși a fost transportat la un spital din regiune, rănile sale nu au necesitat spitalizare, iar acum se află „în siguranță” în orașul Gilgit.

„Ambasadorul României în Pakistan, domnul Emilian Ion, s-a aflat la bordul unui elicopter care s-a prăbușit astăzi într-o regiune din nordul Pakistanului. A fost rănit ușor și este în afara oricărui pericol. Dumnealui ne-a confirmat acest lucru pentru că am reușit să vorbim cu el la telefon. Imediat după accident a fost dus la un spital din regiune pentru îngrijiri, dar rănile sunt ușoare și nu au necesitat spitalizare”, a spus Lunculescu.

Ea a precizat că la bordul elicopterului nu se aflau alți cetățeni români, ci diplomați străini, iar unii dintre ei au murit în accident.

În acest context, MAE a transmis condoleanțe și a exprimat profundul regret pentru pierderea de vieți omenești.

Raluca Lunculescu a mai spus că, potrivit informațiilor oficiale pe care MAE român le deține de la purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, primele date arată că elicopterul s-a prăbușit din cauza unor defecțiuni tehnice.

„Nu există la acest moment indicii care să arate că ar fi vorba de un atac terorist. Ancheta este în desfășurare”, a adăugat Lunculescu. Totodată, ea a arătat că, după cum a informat armata pakistaneză, aparatul s-a prăbușit într-o zonă în care nu acționează grupări talibane.

Întrebată care era destinația diplomaților aflați în elicopter, purtătorul de cuvânt al MAE a afirmat că ar fi fost vorba de „un turneu turistic”. „La invitația MAE pakistanez, acești diplomați străini urmau să stea patru zile în regiune, să viziteze mai multe locuri istorice, să se întâlnească cu oficiali locali. Evident, acest turneu a fost anulat”, a declarat Raluca Lunculescu.

Ea a mai spus că oficial, potrivit informațiilor de la Islamabad, accidentul s-a soldat cu 7 morți — doi ambasadori străini, două soții de ambasadori și trei cetățeni pakistanezi.