Ministrul Mediului: Nu va exista clemență în cazul celor care încalcă legea și vom sesiza Parchetul General

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că s-a autosesizat în cazul suspiciunilor semnalate în presă, dar și de reprezentanți ai societății civile, referitor la societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer, iar în cazul constatării de ilegalități va sesiza Parchetul General.

”Este normal să ne autosesizăm ori de câte ori sunt semnalate suspiciuni. Așa vom face ori de câte ori va fi cazul. Vrem să aflăm dacă suspiciunile se confirmă. Vom verifica societatea austriacă, dar și societățile care furnizează masă lemnoasă. Nu va exista clemență pentru cei care încalcă legea. Dacă vom constata ilegalități, vă spun clar, vom anunța și vom înștiința, în urma raportului executat, Parchetul General, primul procuror și toate instituțiile abilitate ale statului”, a spus Gavrilescu.

Totodată, ministrul a spus că, în această perioadă, a fost demarat și un amplu control, prin comisarii Gărzii de Mediu, la toate societățile ce prelucrează masă lemnoasă pentru producția de PAL și MDF, precum și cele care produc și utilizează formaldehidă.

”Observ că în ultima vreme Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cred că a început să deranjeze. Am devenit o țintă pentru că ne facem treaba. Ne confruntăm cu atacuri din toate părțile, inclusiv de la parlamentarii care sunt împotriva Codului Silvic, ce va intra la vot săptămâna viitoare în Camera Deputaților, decizională, de la anumite persoane care doresc să fie de o altă parte a baricadelor și nu de partea românilor și în acest fel anunț pe toată lumea că reprezentanții ministerului își îndeplinesc fișa postului și vor lua toate măsurile, astfel încât siguranța cetățeanului și interesul național să fie apărat. Nu știu ce interese apără alții, eu v-am spus ce interes apărăm noi, și pot să vă spun că, în perioada următoare, în momentul în care avem raportul direcției generale de control a ministerului, raportul executat de comisarii Gărzii de Mediu, vor fi prezentate mass-media, astfel încât toți cei interesați să fie informați, pentru că avuția țării, pe care o reprezintă pădurea, este o problemă de securitate și siguranță națională”, a spus Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a declarat joi, la Galați, că, în urma unui ordin de ministru, Direcția generală de control a ministerului a demarat un amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer, urmărindu-se legalitatea achiziționării de material lemnos tăiat din păduri.

Numele companiei Holzindustrie Schweighofer România a fost menționat la finalul lunii aprilie când un ONG de mediu cu birouri la Washington D.C. și Londra a dat publicității filmări din care reiese că angajați din conducerea acestei companii ar accepta cu bună știință și ar recompensa printr-un sistem de bonificație lemnul tăiat ilegal din păduri.

Măsurile de verificare anunțate de ministrul Mediului vin în contextul acțiunilor de protest anunțate pentru sâmbătă, când în mai multe localități din țară, dar și din diaspora vor avea loc manifestații de protest îndreptate împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor.

Potrivit ministrului, manifestațiile de protest sunt, în esență, manifestații de susținere a noului Cod Silvic, lege ce urmează să fie adoptată cât de curând de Parlament și care va sancționa aspru tăierile ilegale de păduri. Ministrul Mediului s-a arătat solidar cu cei care vor protesta sâmbătă, precizând că problema tăierilor ilegale de păduri este „o problemă de țară”.