Prahova: 15 inculpați arestați în dosarul de evaziune de la Romprest; decizia în cazul lui Florian Walter, amânată

Un număr de 15 inculpați care au fost reținuți de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani de la Romprest au primit mandate de arestare preventivă prin decizia magistraților prahoveni, pronunțarea în cazul liderului grupului infracțional, omul de afaceri Florian Walter, fiind amânată.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Prahova a admis vineri propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a 15 persoane în acest osar, astfel că instanța a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pe numelor inculpaților.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în 48 de ore de la pronunțare.

De asemenea, procurorii au solicitat în acest dosar emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale, el fiind dat în consemn la frontieră.

Instanța a dispus disjungerea cauzei, amânând decizia pentru data de 15 mai.

Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat miercuri percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unu grup infracțional organizat.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea că, în perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infracțional organizat format din 23 de persoane și coordonat de suspectul Florian Walter, care a desfășurat operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societății Compania Romprest Service SA București a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor aferente achizițiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, inițial, în conturile societăților fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăți comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar și preluate de Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt implicați și unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și soția acestuia, Cristina, cei doi având calitatea de suspect, respectiv martor în dosar.

Conform surselor citate, aceștia controlau unele dintre firmele implicate în lanțul infracțional construit de Walter și de apropiați ai săi.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT Ploiești efectuează cercetări față de suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare a banilor, în forma continuată.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârșirea infracțiunilor.