Ziua Europei, sărbătorită la București; momente artistice de muzică și dans, în 15 stații de metrou

Un tren de metrou cu simbolurile europene va circula, vineri și sâmbătă, pe magistralele bucureștene pentru a marca Ziua Europei la București, iar 15 stații vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene, informează Metrorex.

Trenul va circula în intervalul orar 10,00 — 19,00.

„Metroul bucureștean sărbătorește Ziua Europei! Peste o jumătate de miliard de europeni cu aspirații și principii comune celebrează, ca parte a Uniunii Europene, valorile pe care se fundamentează ea: libertate, democrație, egalitate, solidaritate. Anul acesta, Ziua Europei la București va fi marcată printr-un eveniment special, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Metrorex, ambasadele și institutele culturale din 16 țări membre ale Uniunii Europene”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Evenimentele vor avea loc în următoarele stații de metrou: Eroilor, Izvor, Piața Universității, Piața Unirii 1 și 2, Piața Romană, Piața Victoriei 1 și 2, Grozăvești, Ștefan cel Mare, Crângași, Gara de Nord, Timpuri Noi, Aviatorilor și Pipera. Călătorii vor fi întâmpinați cu momente artistice de muzică și dans, proiecții de videoclipuri, vor putea viziona expoziții și vor primi materiale informative privind cultura și tradițiile popoarelor europene.

„Acum, de Ziua Europei, este momentul potrivit să amintim că, pentru prima dată în istoria societății, Metrorex a fost inclusă în rândul beneficiarilor Programului Operațional Sectorial — Transport și a obținut finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru proiectele de investiții.

Avem aprobate până acum peste 400 de milioane de euro, iar obiectivul pe care ni l-am propus este ca până la finele anului 2015 să obținem suplimentar încă 500 de milioane de euro. Dezvoltarea infrastructurii de metrou este o politică esențială pentru evitarea supra-aglomerării traficului, a accidentelor, zgomotului, poluării și a consumului de energie, iar implicarea intensă a autorităților pentru optimizarea acestui tip de transport public și a promovării acestuia se concretizează prin sprijinul acordat constant în realizarea noilor linii de metrou”, a declarat directorul general Metrorex, Cătălin Homor.

La Sărbătoarea Europei și-au anunțat participarea directorul general al Metrorex, ambasadori, reprezentanți ai institutelor culturale și artiști.