Podgorean: UE înseamnă și apartenența la un spațiu definit printr-o comunitate de valori

Secretarul de stat pentru analiză politică și relația cu Parlamentul, Radu Podgorean, consideră că Uniunea Europeană nu înseamnă numai dreptul de liberă circulație în statele membre sau fondurile europene, ci și apartenența la un spațiu definit printr-o comunitate de valori.

Declarația a fost făcută vineri, la stația de metrou Piața Victoriei, unde se află standul României amenajat cu ocazia Zilei Europei. Cu acest prilej, în această zi, stațiile de metrou poartă, simbolic, numele statelor Uniunii Europene.

„Consider important că anul acesta a fost ales un simbol important pentru cultura tradițională românească, ceramica de Horezu, care este intrată în patrimoniul cultural al UNESCO”, a precizat Podgorean, după ce a vizitat standul.

El a vorbit despre semnificația zilei de 9 mai, arătând că ea face parte din identitatea europeană și are o dublă semnificație.

„Sărbătorim această zi pentru că (…) a însemnat ieșirea Europei dintr-o eră foarte dificilă, care a fost finalizată de al Doilea Război Mondial, dar și pentru că este, de fapt, momentul în care se naște, cel puțin simbolic, Uniunea Europeană”, a spus Radu Podgorean.

Referindu-se la evenimentul „Metro Europe”, prin care stațiile au fost redenumite cu numele unor state ale Uniunii Europene, oficialul a opinat că acțiunea are și rolul de a trezi în public interesul apartenenței la această construcție.

„Am fost impresionat să văd că e foarte multă lume care vine, ia materiale. Acest lucru înseamnă că mesajul are șanse să fie transmis publicului. În același timp (…) constatăm că avem tot mai mult acest sentiment de cetățeni europeni, de apartenență la Uniunea Europeană”, a arătat secretarul de stat.