Libia: Autoritățile de la Tripoli solicită ajutorul UE în combaterea imigrației clandestine

IMIGRANYIGuvernul libian de la Tripoli, nerecunoscut de comunitatea internațională, a cerut sâmbătă ajutorul UE pentru a lupta împotriva imigrației clandestine, solicitând să primească nave și să stabilească contacte directe cu oficialii europeni, relatează AFP.

Prin vocea premierului său interimar, Khalifa Mohamed al-Gouweil, în vizită la Misrata la un centru de retenție a migranților, guvernul de la Tripoli a solicitat „contacte directe” cu UE și în special contacte directe cu țările din sudul Europei, printre care și Italia.

Haosul care domnește în Libia de la căderea lui Muammar Gaddafi la finalul lui 2011 a favorizat intensificarea imigrației clandestine cu ajutorul unor ambarcațiuni plecate de pe cele 1.770 km de coastă.

Instabilitatea politică continuă să complice situația, întrucât două parlamente și două guverne își dispută legitimitatea: unul la Tripoli, controlat de miliții, și unul în estul țării, recunoscut de comunitatea internațională.

Khalifa Mohamed al-Gouweil cere contacte cu Europa pentru „a discuta mijloacele care să ne ajute în limitarea imigrației clandestine și să ne furnizeze nave și asistență pentru imigranți în centrele de retenție”.

Potrivit guvernului de la Tripoli, circa 16 centre de retenție găzduiesc aproape 7.000 de imigranți ilegali care au fost în mare parte arestați în timp ce încercau să ajungă la coastele europene, la ceva mai mult de 300 km de Libia.

Traversarea extrem de periculoasă a Mării Mediterane a costat viața a peste 5.000 de persoane în cursul ultimelor 18 luni.

La 19 aprilie, circa 800 de persoane au murit în urma naufragiului ambarcațiunii lor, între Libia și Italia, suscitând un val de indignare la nivel mondial și determinând UE să tripleze bugetul operațiunii de supraveghere Triton.