Afacerile anuale înregistrate în sectorul IT&C din România au atins o medie de 2,8 miliarde de euro, însă specialiștii din domeniu susțin că valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului /MECT/ Aurel-Sorin Encuțescu, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.
„În 2014, România avea un număr de peste 64.000 de specialiști în IT, țara noastră fiind lider european în ceea ce privește numărul de angajați în sectorul tehnologiei informatice pe cap de locuitor. De asemenea, ocupă locul 6 la nivel mondial pe acest segment. La ora actuală, performanța financiară a sectorului IT&C din România a crescut. Cifra de afaceri medie anuală a sectorului a ajuns la 2,8 miliarde euro. Specialiștii susțin că targetul României poate atinge chiar 10 miliarde de euro. Sectorul IT a fost singurul în care, în plină criză economică, nu s-au făcut concedieri’, a afirmat Encuțescu.
Potrivit oficialului MECT, sectorul IT&C a fost, anul trecut, al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut /PIB/, iar investițiile totale ar putea ajunge la 2,4 miliarde de euro.
„Sectorul IT&C a fost al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut al României. Investițiile totale în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor ar putea să ajungă, în România, la aproximativ 2,4 miliarde de euro. În momentul de față, România se află pe locul 5 în lume în ceea ce privește viteza la internet. Dacă ne uităm la statistică, putem vedea că țări mult mai importante sunt în urma României. Printre primele 20 de orașe care au acces la cea mai mare viteză de internet, Bucureștiul se află pe locul 4, Galați pe 7, Iași pe 8, Timișoara pe 9, Ploiești pe 10, Oradea pe locul 13. Potrivit datelor Băncii Naționale, în 2013, industria IT s-a clasat pe locul 2 în clasamentul domeniilor exportatoare de servicii’, a menționat Aurel-Sorin Encuțescu.
La nivel general, datele oficiale prezentate luni de secretarul de stat din MECT arată că valoarea investițiilor directe nete în România se situau la 2,427 miliarde de euro, la 31 decembrie 2013.
„Valoarea investițiilor nete directe în România se situau, la 31 decembrie 2013, la 2,427 miliarde de euro. Domeniile în care au fost realizate cele mai multe investiții au fost în industria prelucrătoare și tehnologia informațiilor. Practic, dacă vorbim de tehnologia informațiilor, valoarea investițiilor, până în prezent, s-a ridicat la 2,050 miliarde de euro’, a menționat reprezentantul MECT.
Guvernul României, prin Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/, împreună cu Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București, organizează, în perioada 11 — 13 mai, la Palatul Parlamentului, Summitul Regional de Securitate Cibernetică.
Summitul de la București reunește oficiali guvernamentali, companii și specialiști în domeniul securității cibernetice din mediul public și privat din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii și România.
În aceeași perioadă, Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București derulează la București o misiune comercială formată din 20 de companii americane, cu scopul de a prezenta cele mai noi soluții pe care acestea le pot oferi în domeniu.