Autori romani la Festivalul International de Carte si de Literatura de la Praga

Carte pragaÎn perioada 14-17 mai 2015 va avea loc Tîrgul Internațional de Carte “Lumea Cărții” de la Praga, unul din cele mai importante evenimente culturale de acest gen din estul Europei. La ediţia din acest an, România participă cu un stand naţional realizat de Ministerul Culturii, precum şi cu un bogat program de evenimente ce reuneşte scriitori români de succes. Standul naţional al ţării noastre va fi situat în Palatul Expoziţonal din Praga, locul de desfăşurare al Tîrgului.  Invitat de onoare la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte și de Literatură de la Praga este Egiptul. Scriitorii invitaţi de Ministerul Culturii la această ediţie a Tîrgului de la Praga sînt Ciprian Măceșaru, Adela Greceanu, Răzvan Petrescu, Ștefan Ivas şi M. Duțescu. Invitații Institutului Cultural Român sînt Nicolae Rusu și Aida Boldeanu.Alexandru Matei (critic literar) va fi moderator la evenimentele organizate de către Ministerul Culturii.

Programul complet al evenimentelor românești din cadrul Tîrgului Internaţional de Carte de la Praga:

Joi, 14 mai
De la ora 17:00, lectură de proză şi prezentare de carte: Nicolae Rusu, Şobolaniada, şi lectură de poezie şi prezentare de carte Ciprian Măceșaru, Numele meu este Bryan Ruiz – translaţie şi moderare: Jiří Našinec, Kryštof Míka și Alexandru Matei, eveniment organizat împreună cu ICR Praga.
De la ora 18:00, vor avea loc două lecturi: Lidia Našincová, din Jáchym Topol şi Roman Ráž, în traducere cehă, şi Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii – în cadrul temei „Diaspora literară”, eveniment organizat de ICR Praga.

Vineri, 15 mai
De la ora 16:00, lectură de proză şi prezentare de carte: M. Duțescu, Uranus Park (Polirom, 2014) – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.
De la ora 17:00, lectură şi prezentare de carte: Ciprian Măceșaru, Despre nerăbdarea de a fi răbdător – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Sîmbătă, 16 mai
De la ora 13:00, dezbatere literară cu autorii invitaţi ai Ministerului Culturii și cei ai Institutului Cultural Român – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.
De la ora 14.00, lectură de poezie şi prezentare de carte: Adela Greceanu, Şi cuvintele sînt o provincie (Cartea Românească, 2014) – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.

Duminică, 17 mai
De la ora 13:00, lectură proză şi prezentare de carte: Răzvan Petrescu, Rubato – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei;
De la ora 14.00, lectură de poezie și prezentare de carte Ștefan Ivas, Mila schimbă gustul cărnii – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Seria Gheorghe Craciun la Librarium Palas Iasi