Autoritățile vor să încheie cu succes discuțiile cu misiunea FMI, astfel încât acordul să se finalizeze în condiții bune

fmi-1377424507Guvernul vrea să finalizeze cu succes discuțiile cu cei trei finanțatori internaționali, ai căror reprezentanți vor sosi săptămâna viitoare la București, astfel încât acordul în derulare să se închidă în septembrie în bune condiții, a afirmat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, discuțiile ce urmează a fi purtate cu misiunea Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale se vor axa pe proiectul de Cod Fiscal și pe reformele structurale.

„Este o misiune tehnică și eu sper să fie o misiune cu succes la final, astfel încât să putem readuce în discuție programul cu FMI, Comisia Europeană și cu Banca Mondială. Am avut chiar săptămâna aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Miniștri ai Finanțelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul că România este angajată ferm în a-și readuce în discuție acest program și a-l închide cu succes în septembrie”, a spus ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă se dorește un nou acord, Teodorovici a răspuns că important este să îl încheiem cu succes pe cel existent.

„Nu este vorba de vrut sau nevrut! Primul pas este să îl închidem pe acesta în bune condiții, pentru că, altfel, orice discuție pe un nou acord nu poate să înceapă. Dacă acest lucru se întâmplă în toamnă, atunci putem să vedem exact dacă România are nevoie de un nou acord, dar nu în aceleași condiții, ci, poate, eventual pe modelul polonez, care este mult mai flexibil și cu alt impact. Dar este o discuție care se va purta dacă acest acord în derulare se va închide cu succes”, a subliniat șeful de la Finanțe.

El a precizat că scopul misiunii tehnice este acela de a discuta fiecare măsură din Codul Fiscal pe bază de argumente, însă a subliniat că România are nevoie de relaxare fiscală.

„La discuția de la ECOFIN și la discuția informală de la Riga și, acum, la Bruxelles, mulți miniștri din statele europene pledează pentru măsuri de relaxare fiscală. Și ceea ce am spus foarte clar și la Bruxelles este că nu putem să acceptăm ca România, mai ales fiind o țară care are nevoie de foarte multe investiții, de relaxare fiscală, de un alt cadru legislativ în zona economică, să nu aplice astfel de măsuri. În primul rând, mi-aș dori foarte tare ca planul de reforme structurale să fie aplicat, pentru că asta înseamnă că multe dintre plățile pe care noi încă le facem în economie se vor duce către zona cu impact pentru economie și nu în găurile negre din economie. Asta este, poate, mai important decât de a aduce Codul Fiscal poate în limitele asumate prin Pactul Fiscal. Deci, pe de o parte, avem aceste măsuri de reformă care trebuie aplicate și la care țin foarte mult, iar pe de altă parte este Codul Fiscal ca și discuție și modul în care el se încadrează în limitele asumate de România prin Pactul Fiscal. Aproape toate statele europene pledează pentru măsuri de relaxare fiscală, ceea ce trebuie să facă și România. Și vom vedea la discuția tehnică din această lună care va fi finalul”, a explicat ministrul Finanțelor.