REGIZORUL CORNELIU PORUMBOIU ŞI ACTORII TOMA CUZIN ŞI ADRIAN PURCĂRESCU VIN LA IAŞI CU COMOARA

image001Luni, 1 iunie 2015, la ora 20.00, va avea loc la Cinema City, din incinta Iulius Mall Iaşi, proiecţia de gală a filmului COMOARA, cu participarea regizorului Corneliu Porumboiu şi a actorilor Cuzin Toma şi Adrian Purcărescu.

Publicul din Iaşi se va putea întâlni cu realizatorul şi protagoniştii celui mai recent film românesc premiat la Cannes.

COMOARA intră în cinematografe la numai o săptămână de la proiecţia de la Festivalul Internaţional de la Cannes, din cadrul selecţiei oficiale Un Certain Regard. În cadrul galei de decernare, lui Corneliu Porumboiu i-a fost acordat Premiul Un Certain Talent, pentru filmul COMOARA | THE TREASURE.

Mai jos puteţi citi câteva aprecieri ale presei internaţionale după proiecţiile filmului lui Porumboiu la Cannes:

O minunată fabulă despre România de azi, o frumoasă demonstraţie a umorului tipic românesc” – Les Inrockuptibles

„O gură de aer proaspăt – Il Gazetino

„Cu acest film, secţiunea Un Certain Regard prinde culoare” – Coming Soon

„Jucăuş şi inteligent, Corneliu Porumboiu vine cu un nou film ce îmbină delicat umorul cu o imersiune în istoria recentă a României. (…) Talentatul regizor nu ratează ocazia de a relata o poveste savuroasă– Cineuropa

„Momente de comedie pură, umor degajat. Incredibil – Stanze di Cinema

„Porumboiu este cu siguranţă unul dintre cei mai originali cineaşti apăruţi în istoria recentă – Screen International

„În filmele lui Porumboiu nu primeşti niciodată doar ce vezi. Ele conţin o bogăţie ce e gata să fie descoperită la o privire mai atentă– Hollywood Reporter

Pentru Corneliu Porumboiu nu este prima distincţie la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d’Or în 2006 pentru A fost sau n-a fost?”, iar în 2009, Poliţist, adjective” a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Filmul COMOARA va avea premiera în România la finalul acestei săptămâni şi va rula în 30 de cinematografe din 19 oraşe.

 

Sinopsis:

Costi (Cuzin Toma) lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.

Într-o seară, un vecin, Adrian (Adrian Purcărescu), îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită. L-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea. Are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale …

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Las Fierbinţi, Aferim, Câinele japonez, Domnişoara Cristina),  Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soţia lui, Cristina, şi băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani.

În alte roluri îi puteţi vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurenţiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.

Mai multe despre film puteţi afla de pe website-ul oficial al filmului: www.filmulcomoara.ro.

Imaginea filmului este semnată de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat şi la „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, iar producţia este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International. Proiectul este susţinut de CNC România (Centrul Naţional al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franţa (Centre national du cinéma et de l’image animée), cu participarea  HBO România, Nestle şi UPC România.

Premiera în România va avea loc în data de 29 mai 2015, iar 42 KM FILM este compania de distribuţie a filmului în România.

Mai multe detalii găsiţi şi pe pagina: www.facebook.com/filmulcomoara, iar accesând link-ul de mai jos puteţi urmări trailerul filmului conceput de Good Hands:
https://www.youtube.com/watch?v=8h2IsBHThQk