Patronii distribuitorului de alimente Alfredo, arestați preventiv

ungaria-a-legalizat-arestul-preventiv-pe-termen-nelimitat-235024Judecătorii de la Tribunalul București au decis arestarea preventivă a lui Mihai Cristian Dărmănescu și Florin Daniel Nistor, acționari și administratori ai grupului de firme Alfredo, acuzați de procurorii DIICOT de evaziune fiscală și spălare de bani. Decizia instanței nu este definitivă.
Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat marți 23 de percheziții domiciliare și la sediile sociale ale unor societăți comerciale din București și județele Ilfov, Constanța și Bacău, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în vederea săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit DIICOT, în perioada 2009 — 2010, reprezentanții legali ai SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL au constituit un grup infracțional organizat împreună cu mai multe persoane, în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăților comerciale de la achitarea TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar. Anchetatorii susțin că membrii grupării au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, înființând pe teritoriul României, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, care funcționau o scurtă perioadă de timp, fiind interpuse în raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfă din Uniunea Europeană și beneficiarii finali SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL. Societățile cu comportament de tip „fantomă”, interpuse în lanțurile comerciale între furnizorii din spațiul comunitar și societățile beneficiare SC Alfredo Fresh SRL și SC Alfredo Foods SRL, fie nu au funcționat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavând puncte de lucru și nici salariați. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatură și utilizate exclusiv pentru primirea corespondenței. Aceste societăți comerciale au fost folosite pentru a simula tranzacții comerciale, fiind interpuse între un furnizor extern și societatea care reprezenta adevăratul beneficiar al tranzacției. După o perioadă de timp, societățile erau cesionate, de regulă tot unor cetățeni străini care dețineau calitatea de asociat/ administrator la mai multe societăți comerciale și care părăseau teritoriul țării la scurt timp după preluarea societăților.

Societățile erau înființate, de regulă, pe numele unor persoane greu de identificat, având cetățenie străină sau pe numele unor persoane apropiate liderilor grupului infracțional, care acceptau să figureze în calitate de asociat/ administrator, în schimbul unor sume de bani. Prejudiciul produs de cele două societăți comerciale prin eludarea plății către bugetul de stat a impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată este de aproximativ 12.000.000 euro. În acest dosar, sunt cercetate și alte persoane, sub control judiciar: Soliman Ahmed Hesham Husein, Pasa Murat, Al Madfai A H Jankeer, Karatas Cem, Tadal Fakdet, Kerkutlu Muzaffer, Elena Daniela Bâsceanu, Mihaela Daniela Nica și Mirela Iolanda Secelean. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, SC Alfredo Foods SRL îi are ca acționari pe Mihai Cristian Dărmănescu (20,7%), Florin Daniel Nistor (20,7%) și SC Algrefo Logistic SRL (59,86%) iar SC Alfredo Fresh SRL îi are ca acționari pe Mihai Cristian Dărmănescu (50%) și Florin Daniel Nistor (50%). Cei doi sunt și acționari și la SC Algrefo Logistic SRL, cu câte 50%. Alfredo Fresh și SC Alfredo Foods fac parte din grupul de firme Alfredo, unul dintre cei mai importanți distribuitori de produse alimentare din România.