Zece persoane au fost internate în această săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași, diagnosticate cu toxiinfecție alimentară. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP), focarul a fost înregistrat după o masă de pomenire, organizată în data de 24.05.2015 la praznicarul bisericii din localitatea Piciorul Lupului, comuna Ciurea. ”Formele clinice ale pacienților au fost medii, iar simptomatologia prezentată de aceștia a constat din febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri abdominale și diaree. Repartiția pe grupe de vârsta a pacienților este următoarea : 4 ani – un caz, 5-9 ani – un caz, 10-14 ani – două cazuri; 25-29 ani – un caz; 30-34 – un caz; 35-39 ani – un caz; 50-54 ani – două cazuri; 55-59 ani – un caz”, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al DSP Iași. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași a declanșat o anchetă epidemiologică, în vederea obținerii de informații suplimentare pe lângă cele oferite de pacienții internați la Spitalul de Boli Infecțioase. ”Conform datelor obținute, meniul de pomenire a fost alcătuit din ciorbă, sarmale, friptură de pui, colivă, cozonac, apă minerală și vin, iar incubația medie a fost de 21 de ore. Ancheta continuă, pentru ca reprezentanții DSP să poată stabili împreună cu preotul locul preparării acestora și persoanele care au participat la pregătirea mesei. Dacă va fi posibil, se vor recolta și probe din alimentele servite la masa de pomenire. Tot în această perioada se va iniția o colaborare cu medicii de familie din localitate, pentru supravegherea stării de sănătate a persoanelor identificate că au consumat alimente provenite de la masa de pomenire”, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași. (E.M.)