Aurescu: Participarea României la misiuni de menținere a păcii, confirmare a angajamentului față de principiile Cartei ONU
Prezența României cu personal civil și militar la misiuni de menținere a păcii reprezintă o confirmare a angajamentului față de valorile și principiile Cartei ONU, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul Zilei Internaționale a Căștilor Albastre.
Potrivit unui comunicat de presă al MAE transmis, vineri, AGERPRES, statele membre ale ONU îi onorează, vineri, pe toți cei care sunt în misiunile internaționale de menținere a păcii, motto-ul din acest an fiind „Together for Peace”. Ziua de 29 mai este dedicată, în același timp, memoriei celor care și-au sacrificat viața, sub steagul Națiunilor Unite, în astfel de operațiuni.
„În numele Ministerului Afacerilor Externe, transmit întreaga recunoștință pentru contribuția personalului român civil și militar la misiunile desfășurate în afara teritoriului național, atât sub egida ONU, cât și a Uniunii Europene, a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, organizații politice și de securitate regionale din care țara noastră face parte”, a adăugat Aurescu.
Contribuția României la operațiunile de menținere a păcii desfășurate sub egida ONU înregistrează un număr total de 96 de participanți (57 polițiști, 37 experți militari și 2 militari).
Participarea României la operațiunile de menținere a păcii sub mandat ONU a fost inițiată la începutul anilor 1990 și a cunoscut un trend ascendent, a precizat MAE. Din efectivele românești aflate în operațiuni de menținere a păcii ale ONU face parte personal aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Protecție și Pază și Ministerului Justiției.
Participarea la operațiunile ONU de menținere a păcii permite personalului român acumularea unei experiențe internaționale importante, precum și mărirea inter-operativității cu formațiuni similare ale altor națiuni, respectiv posibilitatea oferită de colaborarea cu personal (militari și civili) provenind din alte țări, de pe alte continente, cu o altă cultură operațională.