Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care prevede perfecționarea cadrului instituțional și normativ al sistemului de expertiză juridică și a statutului expertului judiciar. Astfel, va fi implementat un mecanism de expertiză judiciară modern, rapid și independent, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
Potrivit autorilor proiectului, pentru ca probele să fie prezentate adecvat în timpul proceselor judiciare, este nevoie de o infrastructură bine formată în cadrul sistemului de expertiză judiciară, conformă standardelor legale de calitate, şi experți judiciari de o calificare înaltă. Astfel, oferirea unei infrastructuri de expertiză judiciară accesibilă tuturor va asigura o cercetare echitabilă și o consolidare a probelor.
Documentul conține reglementări ample privind expertiza judiciară, admiterea în profesia de expert judiciar, statutul acestuia, formarea continuă şi evaluarea performanţelor expertului judiciar. Totodată, proiectul de lege prevede instituirea unui mecanism nou de sancţionare pentru fapte care constituie abateri disciplinare privind activitatea de expertiză judiciară, dar și reglementarea detaliată a suspendării şi încetării activităţii expertului judiciar. În prezent, suspendarea activităţii experţilor judiciari, care îşi desfăşoară activitatea într-o instituţie publică de expertiză judiciară, este prevăzută doar de cadrul legal privind legislaţia muncii. În schimb, suspendarea activității experţilor judiciari particulari nu este reglementată deloc.
Noua lege a fost elaborată în baza unor studii efectuate asupra sistemului naţional de expertiză judiciară, care au scos la iveală mai multe deficiențe și neajunsuri, cum ar fi: absența unei instituții centrale independente care și-ar asuma rolul de conducere la nivel național pentru sistemul de expertiză judiciară, dar și lipsa standardelor de calitate uniformizate, echipamentului necesar, instrumentelor și laboratoarelor adecvate.
Proiectul de Lege cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar a fost elaborat în scopul executării unei acțiuni prevăzute în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.