Judecătorii francezi vor deschide o anchetă pentru ‘omucidere involuntară’ după prăbușirea aeronavei Germanwings în Alpii francezi la 24 martie, a declarat joi procurorul însărcinat cu acest dosar, potrivit AFP. Accentul se va pune pe monitorizarea medicală a copilotului Andreas Lubitz, suspectat de prăbușirea intenționată a aparatului de zbor, soldată cu 150 de morți, între care 72 de germani și 50 de spanioli.
Lubitz a consultat ’41 de medicii în cinci ani’, dintre care șapte numai în luna înainte de accident, a indicat procurorul din Marsilia, Brice Robin, într-o conferință de presă.
Andreas Lubitz suferea de o gravă depresie și de ‘psihoză’: avea o preocupare excesivă pentru sănătatea sa, ‘se temea că își va pierde vedere’, a adăugat procurorul.
Deoarece el a murit în accident, urmărirea sa în justiție nu poate continua. În schimb, o anchetă pentru ‘omucidere involuntară’ va fi deschisă săptămâna viitoare, a explicat Brice Robin.
‘Cum poate se poate gestiona secretul medical și securitatea zborurilor atunci când ai un pilot fragil’, s-a întrebat procurorul francez. ‘Aceasta este întrebarea la care vor trebui să răspundă judecătorii de instrucție’, a adăugat el, într-o conferință de presă susținută la încheierea unei întâlniri de patru ore cu familiile victimelor.
El i-a anunțat că ‘trei judecători de accidente colective din Marsilia’ au fost sesizați, a precizat unul dintre participanți, Stéphane Gicquel, președintele federației victimelor accidentelor colective.
Chiar dacă această anchetă este deschisă în mod oficial împotriva X, ea va încerca să determine ‘foarte clar’ existența sa nu a unor ‘greșeli sau încălcări în detectarea stării de sănătate a lui Lubitz de către compania Lufthansa’, compania mamă a filialei low cost Germanwings, a explicat acesta din urmă.
În timpul acestei întâlniri, procurorul a anunțat, între altele, că fragmente umane neidentificabile ale victimelor accidentului vor fi îngropate într-un ‘mormânt colectiv’ în orașul Vernet, la câțiva kilometri de zona accidentului.
La această reuniune, familiile au putut viziona trei înregistrări video, ‘trei reconstituiri cu sunet în cabina piloților a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat’, potrivit lui Gicquel.
Mulți dintre ei și-au exprimat nemulțumirea față de întârzierea repatrierii rămășițelor rudelor lor.
Accidentul, care a avut loc la 24 martie, a făcut 150 de morți, inclusiv 72 de germani și 50 de spanioli. La aproape trei luni de la tragedie, doar corpurile a 44 de victime germane au fost transferate în Germania, cu un zbor special Lufthansa marți.
‘De lunea viitoare, 30 de victime spaniole vor reveni în patria lor’, a asigurat Brice Robin, potrivit căruia ‘până la sfârșitul lunii, societatea Germanwings va fi în măsură să repatrieze toate corpurile’ victimelor.