CEL MAI MIC VOLUM DIN EUROPA CU „LUCEAFĂRUL”, EXPUS LA PALAS, ÎN CADRUL FESTIVALULUI FLORILOR DE TEI

PALAS 02Aşa cum şi-a obişnuit clienţii, ansamblul Palas continuă să le propună evenimente culturale de calitate şi variate. În perioada 15 – 23 iunie 2015, Palas Mall va găzdui o parte dintre evenimentele din cadrul Festivalului Florilor de Tei, omagii aduse poetului Mihai Eminescu şi Iaşului.

Vineri, 19 iunie, parcul Palas va găzdui evenimente din cadrul Festivalului Florilor de Tei, organizat de Centrul Cultural Internaţional Iaşi. De la ora 17.00 se organizează pentru copii un atelier de creat coroniţe din flori de tei. De la ora 18.00, publicul este invitat la spectacolul „Eminescu, Poetul Universal”, susţinut de Grupul de dans „Orfeas” al comunităţii elene din Iaşi, iar de la ora 19.00 se desfăşoară piesa de teatru „Commedia dell`Arte”, oferită de Liceul de Artă „Octav Băncilă”.

Până pe 23 iunie, în Atriumul Palas Mall, ieşenii şi nu numai vor putea admira o serie de lucrări impresionante cu temă eminesciană, atracţia fiiind cel mai mic volum din Europa care cuprinde poezia „Luceafărul”. Cartea liliput are lăţimea şi lungimea de 3 milimetri, a fost scrisă pe foiţe de bacnotă a câte şase strofe şi poate fi citită doar la microscop. La acest exponat s-a lucrat peste un an şi opt luni. Cartea minusculă poate fi admirată în cadrul expoziţiei „Eminescu în arta plastică”oferită de Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu”, ca parte a Festivalului Florilor de Tei. Expoziţia mai prezintă şi medalii, monede, insigne, cărţi liliput, ilustrate, picturi pe pânză sau pe carton cu portretul lui Mihai Eminescu sau ilustraţie la opera sa, statuete şi alte elemente care îl au ca sursă de inspiraţie pe marele poet. Vernisajul „Eminescu în arta plastică” va avea locluni, 22 iunie, în Atriumul Palas Mall.

În aceeaşi perioadă, la etajul 1 al galeriei Palas Mall (zona magazinelor Nissa – Brise) iubitorii de artă se pot delecta cu expoziţia grafică „Trecut-au anii”, semnată de Sergiu Pasciuc. Operele prezentate sunt un semn de mulţumire adus Iaşului, surprinzând arhitectura clădirilor care au transformat oraşul într-un centru cultural – universitar. Imaginile sunt realizate printr-o tehnică mixtă, care suprapune desenul cu instrumente diferite: creion, peniță, acuarelă, creioane colorate și chiar pix. Vernisajul va avea loc tot pe 22 iunie, de la ora 19.00, în Atriumul Palas Mall. Seara de luni va continua cu un eveniment liric eminescian, susţinut desoprana Nicoleta Maier, din Cluj-Napoca, şi actorul Nicolae Ionescu, de la Teatrul Naţional Iaşi.

Cea de-a treia expoziţie este „Bătălia Florilor din Laredo – Spania, 106 ani de istorie”, care poate fi admirată la etajul galeriei Palas Mall (zona magazinului Otter), până pe 23 iunie. Expoziţia este realizată cu sprijinul artiştilor fotografi spanioli din Laredo.