Șapte gustări apetisante fără efecte nedorite asupra greutății corporale

Midii-umplute-mousse-somon1Uneori, deși nu ar trebui, mâncăm de plictiseală. Alteori, deși nu ne este foame, mâncăm între două cursuri. Sunt calorii în plus, dar care fac parte, în mod iremediabil, din viața noastră, relatează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă șapte gustări pe care le putem consuma după pofta inimii.

Castraveciori în oțet

Keri Glassman, expert format în Regatul Unit, cu propria ei școală de nutriție, recomandă consumul de castraveciori în oțet mai ales după un antrenament dur. ‘Dacă transpirăm mult, sarea ne ajută să ne refacem’, explică aceasta, referitor la articolul pe această temă publicat în Journal of the International Society of Sports Nutrition. Atenție însă în cazul hipertensivilor: acest aperitiv este ideal pentru evitarea creșterii în greutate, dar nu pentru persoanele care trebuie să-și țină sub control consumul de sare (fiecare castravecior conține 1,5 grame de sare, conform propriei etichete). ‘Cu excepția acestor cazuri, castraveciorii murați sunt gustarea perfectă. La urma urmelor, este vorba despre legume’, dă asigurări medicul María José Crispín, nutriționist în cadrul Clinicii Menorca. Sărați și crocanți, oferă o plăcere care satisface orice gust (3 castraveciori: 24 de calorii). Sunt potrivite și vinetele, dar ‘nu am include măslinele, foarte sănătoase însă cu un aport mai mare de calorii dacă mâncăm cu nesaț’, adaugă María José Crispín.

Somon afumat și brânză, anșoa sau scoici

Uneori dorim ceva consistent, aproape ca o masă de prânz, dar este prea devreme ori prea târziu pentru așa ceva. Se întâmplă frecvent ca seara să avem o poftă nestăpânită de a lua hidrați de carbon. Motivul este că scade acțiunea unui hormon, cortizolul, și a unui neurotransmițător, serotonina. Iar dacă nu avem o rezervă suficientă de carbohidrați, corpul nostru îi va cere. De aceea, se recomandă consumul de alimente bogate în hidrați complecși la micul dejun și până la prânz (pâine, cereale, fructe uscate), iar apoi, după-amiaza și seara, să se opteze pentru proteine, spune Graciela Moreira, expert în nutriție al multinaționalei specializate în pierderea greutății PronoKal Group. Potrivit acesteia, un rulou de somon afumat umplut cu brânză proaspătă cu 0% grăsime este ușor și pot fi consumate mai multe porții (‘zece porții ar însemna 800 de calorii’). Medicul María José Crispín pledează și pentru gustări ca anșoa fără pâine, midii sau creveți fierți. ‘Fără îndoială, un kilogram de somon poate să ne cadă greu. Dar partea bună a acestor alimente este că sunt foarte sățioase, fapt pentru care ne vor satisface apetitul înainte de a ne cauza vreo tulburare’.

Roșii cherry

Prin consumarea lor la serviciu evităm asaltarea aparatelor automate. O sută de grame (zece roșii cherry) au doar 18 calorii, potrivit Clinicii Santa Maria. Aceste ‘dulci tentații’ au aparența și savoarea unor dulciuri, dar fără zahăr, spune Keri Glassman. În plus, conform nutriționiștilor consultați, aceste roșioare sunt bogate în vitamina C, zinc și licopen, care, potrivit Societății Americane împotriva Cancerului, este eficient în combaterea anumitor boli.

Măr liofilizat

Procesul de liofilizare a mărului păstrează calitățile organoleptice ale acestuia și nu aduce calorii (un măr are doar 35). Un studiu al Cell Press a ajuns la concluzia că doze ridicate de magneziu ‘îmbunătățesc capacitatea de învățare și memoria’ (mărul are 5 miligrame la fiecare 100).

Felioare de morcov cu lămâie și ardei iute de Cayenne

Uneori, legumele ne fac plăcere pur și simplu pentru că sunt prezentate altfel. Felioarele de morcov sunt recomandabile și apetisante. Conținutul mare de apă ne va înviora. ‘Adăugând câteva picături de suc de lămâie sau oțet, câțiva fulgi de sare de mare și puțin ardei iute de Cayenne, ne vom bucura de cel mai bun aperitiv’, spune Blanca Galofré, nutriționist.

Alge

Sunt ultima obsesie a iubitorilor unei alimentații sănătoase și o soluție savuroasă. Aperitivele pe bază de alge potolesc pofta de a consuma ceva sărat și aduc foarte puține calorii (1 porție: 25 de calorii), dar furnizează și minerale precum magneziul și calciul, spune Keri Glassman. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul unor varietăți ca spirulina. ‘Conținutul lor de iod stimulează metabolismul, îmbunătățind funcția tiroidei’, spune Dana James, specialist în nutriție clinică. Algele nu îngrașă și, în plus, Universitatea din Copenhaga a observat în 2011 că fibrele algelor brune ajută la slăbit. Adaosul de ulei de măsline aduce o doză de grăsimi corpului care cere chipsuri. În plus, se vând în același format (prăjite, în pungă), dar și deshidratate.

Ceai preparat în casă, cu multă gheață

Nu se mănâncă, se bea, dar în zilele de vară cade atât de bine încât nu ar putea lipsi de pe listă. ‘Făcut în casă, fără zahăr și cu îndulcitor, dar cu multă gheață’, cum recomandă Isabel Artero, director și fondator al centrului de înfrumusețare Cuerpo Libre. Dat fiind înaltul său conținut de cafeină (50 mg la o ceașcă), nu trebuie să se depășească 7 căni pe zi. De altfel, nici nu este nevoie de mai mult.