Cât de necesar poate fi FILIT pentru ambițiile pe care le reclamă Iașul, în contextul în care avem încredere să mergem mai departe spre ambițioasa și, în același timp, fireasca postură de Capitală Europeană a Culturii? Cred, fără nici o eschivă, că FILIT poate fi un eveniment care să conteze în acest deznodământ care ne implică deja, pe noi, ieșenii.
Avem nevoie de FILIT, chiar dacă formatul în sine al festivalului lasă de dorit sau nu lasă de dorit, atâta timp cât tot la Iași se întâmplă și un al doilea Festival Internațional al Educației, ce are și o componentă artistică, (Festivalul Internațional ”Poezia la Iași”, Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret), alături de care ar trebui să fie inclus și Festivalul Internaţional Goldfaden, (a cărei reluare, în contextul Iași Capitală Europeană a Culturii ar putea să pună un accent puternic asupra Iașului, de această dată dinspre exterior spre interior, așa cum a reușit astăzi Sibiul cu Festivalul Internațional de Teatru).
FILIT chiar dacă este un festival ciudat prin adresabilitate, prin construcție, prin management și, nu în ultimul rând prin așteptări, el este necesar.
Despre toate acestea am scris în momentul debutului și la a doua ediție, arătându-mi atunci surprindere față de un festival organizat la Iași, din banii ieșenilor (și nu puțini ,500.000 de Euro, dar nici mulți, în comparație cu Clujul, un alt oraș candidat, care finanțează Festivalul Internațional de Film ”TIF”, de exemplu, – cu peste 1,5 milioane de euro), pentru a fi parte din efortul Iașului în detașarea necesară victoriei în anul 2017, pentru ca în anul 2021 Iașul să fie ales Capitală Europeană a Culturii, fără ca accentul să fie pus pe forța convingătoare a creatorilor ieșeni.
Avem nevoie de FILIT, după ce am investit deja un milioane de euro și ne pregătim să mai cheltuim încă 500.000 de euro, fără însă ca scriitorii Iașului să fie și ei invitați, prinși în proiectul amintit. Vorbim doar despre o anumit grupare, greu de apreciat, fără însă ca aceasta să țină de veleitarism, dar nici să fi confirmat investiția majoră de care a avut parte, prin includerea în programele de traduceri ale ICR.
S-ar părea ca aceasta să fie un gest premeditat, de excludere din start a forțelor creatoare ale Iașului, mizându-se mai mult, dacă nu chiar exclusiv, pe capacitatea organizatorilor de a atrage valori din alte colțuri ale lumii sau ale țării, încercând să dea o probă decisivă în management turistic. Nu cred că acest atu nu poate fi apreciat, nu poate fi comensurat în zona de mare interes și originalitate pe care FILIT încearcă să și-o însușească.
Dar, indiferent de ceea ce se întâmplă pe scena politică a țării, indiferent de conflictele locale, indiferent de ambiguitatea și îmbulzeala declanșată de situația instabilă a celor care gestionează puterea (la nivelul acelor lideri scoși forțat din joc), nu putem renunța la FILIT, nu putem să construim arbitrar și artificial centre de confuzii, mai ales astăzi când suntem chemați să fim uniți, când suntem chemați să construim împreună, astfel încât să avem până în octombrie scris acest proiect de Iași – Capitală Europeană a Culturii, pentru ca, în luna noiembrie, după o primă evaluare, să fim cuprinși de ”lista scurtă”, listă care ne va mai oferi un an să demonstrăm că suntem Capitala Europeană a Culturi, de facto și nu doar de iure.
Nu avem timp de orgolii rănite, de vanități sângerânde. Trebuie să ne trezim, să ne curățăm de toate rugozitățile, care doar ne rănesc, oferind unul altuia doar un motiv fals de scandal. Iașul trebuie să devină cât se poate de conștient că el poate să câștige această competiție, în care trebuie să se lupte cu Timișoara, Cluj, Craiova, București, Arad și Sfântu Gheorghe (deocamdată), pentru ca în 2021 să fie a doua capitală Europeană a Culturii din România, după ce Sibiul a fost în anul 2007.
Faptul că la Sibiu, anul acesta, la Festivalul Internațional de Teatru, timp de șapte zile, au sosit din străinătate peste 2500 de spectatori, cu masă, cazare, cumpărături, bilete, distracții, relaxare, muzee, restaurante, berării, este poate cea mai mare pledoarie pentru dezvoltarea pe care orașul o cunoaște după ce devine Capitală Europeană a Culturii.
Chiar și numai pentru acest lucru ar trebui să punem batista pe țambal și să ne unim forțele, astfel încă, Iașul să reuşească să-și valorifice imensul potențial creator.
FILIT, FIE, Festivalul Internațional ”Poezia la Iași”, Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret, Festivalul Internațional Goldfaden, precum și celelalte festivaluri tradiționale ale Iașului, ”Sărbătoarea Poeziei”, ”Grigore Vieru”, ”Scriitori în școli”, ”Zilele Recoltei Editoriale”, ”Zilele Convorbiri Literare” sau, mai nou, ”Poezia Florilor de Tei”, reușesc să construiască destinul Iașului de a fi capitală culturală, de la scara de bloc la nivelul Zilei Mondiale a Poeziei.
Avem nevoie de FILIT, avem nevoie în întregul potențial creator al Iașului, așa cum avem nevoie și de un consens politic în această direcție, cel puțin.
ADI CRISTI