Sanatate

Dr. Imre Benedek: Mortalitatea generală va scădea cu 8% datorită rețelei de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut

O-durere-atroce-insoteste-de-cele-mai-multe-ori-un-infarctUna dintre noutățile ce vor fi prezentate la cea de-a 15-a Conferință de Cardiologie cu Participare Internațională de la Târgu Mureș va fi rețeaua de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut, inițiată de Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, care a stat la baza unui program național și care va contribui la scăderea mortalității generale cu 8%.

‘Pentru mine, este o deosebită plăcere să avem un network, o rețea de registre de infarct miocardic, despre care vor vorbi profesioniști din Ungaria și România. Avem o regiune în care am pus în practică această rețea și pe ea s-a creat Programul național de asistare a bolnavului cu infarct miocardic (…) În aceste regiuni, după datele noastre, unde practicăm interveționismul — deja începe să se extindă în toată România — veți asista în curând la scăderea mortalității generale cu 8%. Populația României nu va avea o mortalitate la coada țărilor europene, de 62%, ci va avea undeva la 56-54%’, a declarat joi medicul Imre Benedek din cadrul Secției de Cardiologie a SJU.

Cardiologul a spus că, dacă la început, rețeaua a funcționat în județele Mureș și Harghita, în prezent aceasta funcționează și la Satu Mare, Baia Mare, Târgu Secuiesc, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Sibiu, Bistrița, Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni și Târgu Mureș.

‘Avem oameni care s-au format aici, la Târgu Mureș, care au început să pună în practică ce au învățat și această rețea este rodul muncii de peste 15 ani’, a precizat chirurgul mureșean.

Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a inițiat în anul 2000 un proiect-pilot de înființare a unei rețele de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut, în județele Harghita și Mureș, în urma căreia s-a înregistrat o scădere drastică a mortalității cauzată de această afecțiune.

Pe baza modelului oferit de Secția de Cardiologie din SCJU Târgu Mureș, au fost elaborate o serie de protocoale, astfel încât bolnavii care suferă un infarct miocardic în județele care au aderat la acest proiect să poată beneficia de intervenții similare celor din spitalele occidentale.

Prin înființarea acestei rețele s-a dorit crearea unui sistem transparent pentru a urmări parcursul bolnavului, de la apariția infarctului miocardic, astfel încât să se ajungă inclusiv la scăderea costurilor din sistemul de sănătate.

În perioada 6-11 iulie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, sub egida Societății Române de Cardiologie, Societății Maghiare de Cardiologie și a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș va avea loc a 15-a Conferință de Cardiologie cu Participare Internațională, la care și-au anunțat participarea numeroși specialiști din țară și străinătate.

Related Articles

Back to top button