Tunisia a început ridicarea unei bariere de nisip la granița sa cu Libia pentru a preveni infiltrarea teroriștilor din țara vecină, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt, citat de agenția DPA.
Bariera va avea o înălțime de doi metri și se va întinde pe o lungime de 168 de km din cei 461 de km de frontieră cu Libia, răvășită de un conflict, a afirmat Zafer Naji.
Măsura autorităților tunisiene survine ca urmare a unui atac întreprins de un individ înarmat pe o plajă din stațiunea Soussa (sud de Tunis) pe 26 iunie, soldat cu moartea a 38 de turiști.
Atentatul din Soussa a fost cel de-al doilea mare atac sângeros care a lovit în industria turismului în ultimele luni, după cel din martie comis de indivizi înarmați la Muzeul Bardo din Tunis, în care au fost uciși 21 de turiști și un polițist.
Ambele atacuri au fost revendicate de organizația extremistă Statul Islamic (SI), care profită de pe urma conflictului dintre două guverne rivale din Libia pentru a prelua controlul mai multor orașe.
Zafer Naji a admis faptul că va fi dificilă securizarea totală a graniței cu Libia. ”La graniță vor fi totuși avanposturi (de securitate), cu patrule și misiuni aeriene, care vor asigura o supraveghere totală”, a precizat Naji.
Marți, guvernul a anunțat că se așteaptă să primească până la sfârșitul anului opt elicoptere Black Hawk, care vor fi folosite de patrulele de frontieră.
Ca urmare a atacului de la Soussa, președintele Beji Caid Essibsi a declarat stare de urgență și autoritățile au anunțat o serie de măsuri în domeniul securității. Peste 80 de moschei acuzate de incitare la revoltă vor fi închise și peste 1.000 de persoane au fost reținute în cursul unor operațiuni antiteroriste. Guvernul a indicat, de asemenea, că a desfășurat 1.400 de ofițeri de securitate pentru protejarea obiectivelor turistice și a hotelurilor și alți 600 pentru paza de coastă a țării.
DPA comentează că Tunisia este considerată drept singura poveste de succes din cadrul valului de revolte populare care a cuprins regiunea arabă în 2011. Industria turismului este unul dintre principalii angajatori din Tunisia, țară ce s-a confruntat cu o creștere a atacurilor militanților începând din 2011, când a fost înlăturat de la putere Zine El Abidine Ben Ali.