Rovana Plumb: Îmbunătățirea calității asistenței sociale din România cu ajutorul fondurilor europene, o prioritate a Guvernului

Rovana PlumbÎmbunătățirea calității asistenței sociale din România cu ajutorul fondurilor europene constituie o prioritate a Guvernului, potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, care a subliniat că noul Program Operațional Regional este mult mai performant în comparație cu programul precedent.

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, Rovana Plumb a avut miercuri o întrevedere, la sediul ministerului, cu comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, cu ocazia vizitei oficialului european în România. Întâlnirea a avut ca scop evaluarea măsurilor întreprinse ca urmare a reuniunii de lucru a reprezentanților Guvernului României cu cei ai Comisiei Europene de la Bruxelles, în perioada 23 — 24 februarie 2015, privind Programul Operațional Regional 2014-2020.

„Îmbunătățirea calității asistenței sociale din România cu ajutorul fondurilor europene constituie o prioritate a Guvernului Ponta, iar noul Program Operațional Regional este mult mai performant în comparație cu programul precedent. Vorbim aici de criterii de performanță mai clare, de adaptarea și flexibilizarea unor direcții de acțiune în funcție de îndeplinirea unor obiective intermediare și de grupuri țintă mult mai bine definite’, a declarat ministrul Muncii. La rândul său, Corina Crețu s-a declarat mulțumită de progresul înregistrat de România în privința planificării optime a utilizării resurselor financiare europene. ‘Sunt mulțumită de progresul înregistrat de la ultima noastră întâlnire cu privire la planificarea utilizării fondurilor europene în perioada 2014-2020. Programul Operațional Regional va crește disponibilitatea și calitatea asistenței sociale pentru 75.000 de copii abandonați, 10.000 de persoane cu dizabilități și mai mult de 62.000 de persoane vârstnice’, a afirmat comisarul european, Corina Crețu.Măsurile ce vor fi adoptate de România în următoarea perioadă au în vedere închiderea unui număr de 50 de centre rezidențiale de tip clasic pentru copii în paralel cu reabilitarea/construcția/modernizarea unor centre și dotarea unui număr de aproximativ 100 de case de tip familial. Pentru persoanele cu dizabilități se are în vedere construcția/reabilitarea/modernizarea și dotarea unui număr de 43 de locuințe protejate/căsuțe de tip familial a câte 12 persoane provenind din instituții de tip vechi și centre de recuperare aferente acestora. Pentru anul 2018 sunt prevăzute 14 locuințe protejate și încă 29 până în anul 2023, precum și 150 centre de zi, din care 50 până în 2018 și 100 până în 2023. Pentru persoanele vârstnice se urmărește îndeplinirea unor criterii prioritare cu scopul de îmbunătățire a condiției de viață a acestei categorii sociale. Procesul va avea în vedere înființarea de servicii sociale pentru vârstnici oferite prin centrele de zi, centrele de asistență și îngrijire la domiciliu și/sau cantinele sociale, acolo unde nu există asemenea servicii sau sunt slab reprezentate. În același timp, vor avea prioritate zonele marginalizate, localitățile mici și zonele rurale. La finalul întâlnirii comisarul european a accentuat sprijinul din partea FEDER (Fondul European de Dezvoltare Regională) care se concentrează pe abordarea provocărilor legate de procesul de dezinstituționalizare, furnizarea de asistență socială la nivel de comunitate și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.