Prima statuie a lui Nelson Mandela din România, dezvelită la Oradea

Prima statuie a lui Nelson Mandela din România, dezvelită la OradeaPrima statuie a lui Nelson Mandela din România a fost dezvelită vineri, la Primăria Oradea, în prezența ambasadorului Africii de Sud, d-na Tenjiwe Mtintso, prezentă pentru a sărbători Ziua Internațională Nelson Mandela.

Statuia a fost realizată de către sculptorul Gero Katalin, membră a clubului Rotary din Budapesta și a fost dezvelită de către ambasadorul Africii de Sud, viceprimarul municipiului, Mircea Mălan, și artista din Ungaria. Statuia va fi expusă în cadrul Centrului de Protejare Theranova din Oradea, municipiul fiind primul din România care are o sculptură dedicată marelui om politic sud-african.

‘Cei care au fost prezenți la întâlnirea cu doamna ambasador au fost impresionați de povestea de viață, de mare inspirație, a liderului Nelson Mandela. Deși ziua internațională Nelson Mandela a fost declarată de ONU în 2008, în România s-a sărbătorit, pentru prima dată în țară, abia anul trecut, în 2014, la Oradea’, a declarat, pentru AGERPRES, Jaco du Plessis, președintele Fundației Theranova, sud-african și orădean prin adopție.
Doamna ambasador a reamintit însemnătatea Zilei Internaționale Nelson Mandela (18 iulie) în cadrul unei întâlniri publice în sala mare a primăriei. Tenjiwe Mtintso a menționat că este foarte bucuroasă că administrație locală din Oradea este deschisă comunității și proiectelor care vizează ajutarea celor nevoiași și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să acorde timp din viața lor persoanelor aflate în dificultate. Ambasadorul Africii de Sud Tenjiwe Mtintso, prezentă pentru a treia oară în Oradea la invitația președintelui Fundației Theranova, a vizitat cu o zi înainte și Centrul de Protezare Theranova, precum și Fundația Hospice Emanuel, unde a petrecut timp și a discutat cu copiii abandonați și cei bolnavi de cancer. Sâmbătă, 18 iulie, ambasadorul Africii de Sud se va afla în municipiul Cluj-Napoca, unde va inaugura monumentul ‘zidul libertății’ (‘freedom wall’).